Gaslighting: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς;

Πώς δημιουργήθηκε και τι σχέση έχει με την ψυχολογική κακοποίηση

Gaslighting-Λεξικό Merriam-Webs: Ποιο είναι το νόημα της λέξης της χρονιάς

«Gaslighting» είναι η λέξη της χρονιάς που διάλεξε το λεξικό της εταιρείας Merriam-Webster.

Η ακριβής ελληνική μετάφραση είναι «φωτισμός πετρελαίου», ωστόσο η σημασία της λέξης είναι η σκόπιμη χειραγώγηση κάποιου προσώπου για την επίτευξη ενός στόχου.  

Ακριβέστερα, «Gaslight» είναι η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ανθρώπου για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημείο που το χειραγωγούμενο άτομο αναρωτιέται ποια είναι η αλήθεια. Η μέθοδος χρησιμοποιείται από το θύτη προκειμένου να οδηγήσει το θύμα να δράσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώτου προκειμένου εκείνος να πετύχει τον σκοπό του. 

«They»: Αυτή είναι η λεξη της χρονιάς για το διάσημο λεξικό Marriam-Webster

«Αυτό δεν συνέβη ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας θύτης gaslighting

Πρόκειται για μία κατάσταση και μια σκόπιμη τεχνική κατά την οποία ο θύτης κακοποιεί συναισθηματικά στο θύμα του σε βαθμό που το δεύτερο νιώθει ότι έχει τρελαθεί. Το θύμα αμφισβητεί την αντίληψη του, τη μνήμη, την αυτοεκτίμηση, ακόμα και την ψυχική του υγεία, καθώς προηγουμένως έχει χειραγωγηθεί. 

Η γέννηση της λέξης

Σημειώνεται ότι η «Gaslight» γεννήθηκε από το θεατρικό έργο και τις ταινίες που φέρουν το συγκεκριμένο όνομα. Η πλοκή της ταινίας, η οποία το 1944 ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, συνδέεται με το νόημα της λέξης. Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε έναν σύζυγο, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι χάνει το μυαλό της και της παρουσιάζει την αλήθεια ως ψέμα. 

«Gaslight» η λέξη της χρονιάς / AP, Jenny Kane, File

Αξίζει να σημειωθεί ότι το gaslighting είναι στενά συνδεδεμένο με διαπροσωπικές σχέσεις, ωστόσο συναντάτε τόσο στον κοινωνικό, όσο και στον πολιτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, οι αναζητήσεις του gaslighting αυξήθηκαν κατά 1740% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top