Πόλεμος στο βασίλειο της Δανίας: Το «κατηγορώ» του πρίγκιπα Ιωακείμ

«Η μητέρα μου πλήγωσε τα παιδιά μου»

Εν μέσω τρικυμίας βρίσκεται το βασίλειο της Δανίας, μετά από την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ. 

Στην ανακοίνωση του παλατιού αναφερόταν ότι ο πρίγκιπας ήταν ενήμερος για τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει η βασίλισσα, ωστόσο χθες ο ίδιος διέψευσε τη μητέρα του, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ εναντίον της. 

πρίγκιπας Ιωακείμ

Ο πρίγκιπας της Δανίας Ιωακείμ

Ο 53χρονος γαλαζοαίματος, ο οποίος ζει μόνιμα πλέον στο Παρίσι με τη δεύτερη σύζυγό του, «άδειασε» τη βασίλισσα Μαργαρίτα, υποστηρίζοντας ότι ενημερώθηκε πέντε μέρες πριν από την ανακοίνωση, ότι τα τέσσερα παιδιά του δε θα φέρουν πλέον από τη νέα χρονιά τους τίτλους του «πρίγκιπα» και της «πριγκίπισσας», και ότι θα αποκαλούνται «Αυτού ή Αυτής Εξοχότης».

«Μου δόθηκαν πέντε μέρες προθεσμία για να ενημερώσω τα παιδιά μου. Τον Μάιο μου παρουσίασαν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η απώλεια των τίτλων θα συνέβαινε, όταν καθένα από τα παιδιά θα έκλεινε τα 25 έτη», δήλωσε ο πρίγκιπας.

βασίλισσα Μαργαρίτα

Η απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους τίτλους από τα παιδιά του δεύτερου γιου της, τον αιφνιδίασε

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι. Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να πληγώνονται. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν κατανοούν», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Ekstra Bladet έξω από την πρεσβεία της Δανίας στο Παρίσι. 

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ έχει δύο γιους, τον 23χρονο Νικολάι και τον 20χρονο Φέλιξ από τον πρώτο του γάμο με την κόμισσα Αλεξάνδρα και τον 13χρονο Χένρικ και τη 10χρονη Αθήνα από τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαρί. 

Πρίγκιπας Ιωακείμ και Μαρί

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ δήλωσε ότι τα παιδιά του πληγώθηκαν από την απόφαση της βασίλισσας της Δανίας 

Σύμφωνα με την απόφαση της βασίλισσας, τα τέσσερα εγγόνια της θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους «κόμης και κόμισσα του Μονπεζάτ».

Η ίδια είχε εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της λέγοντας:

«Είναι μια σκέψη που είχα εδώ και πολύ καιρό και θεωρώ ότι θα είναι καλό για το μέλλον τους». 

βασίλισσα Μαργαρίτα Δανία

Η βασίλισσα Μαργαρίτα δήλωσε πως η απόφαση αυτή ελήφθη για να συνεχίσουν τη ζωή τους τα εγγόνια της χωρίς το βάρος που φέρουν οι τίτλοι τους

«Η βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο, ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον βασιλικό οίκο της Δανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του παλατιού.

Δανία: Σοκαρισμένη δήλωσε η πρώτη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ

Σοκαρισμένη δήλωσε και η πρώτη σύζυγος του πρίγκιπας Ιωακείμ, η 58χρονη κόμισσα Αλεξάνδρα στην εφημερίδα Billed Bladet. 

Ιωακείμ Μαρί

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι με την οικογένειά του

«Τόσο εγώ, όσο κι ο πρίγκιπας Ιωακείμ κι η δεύτερη σύζυγός του, είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από την απόφαση της βασίλισσας να αφαιρέσει από τα παιδιά μας τους τίτλους τους. Τα παιδιά αισθάνονται αποκλεισμένα. Δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο που τους αφαιρέθηκε η ταυτότητά τους», δήλωσε.

Βασίλισσα Μαργαρίτα: Η απάντηση στον Ιωακείμ

Μετά τις σκληρές δηλώσεις του πρίγκιπα Ιωακείμ, το παλάτι της Δανίας με επίσημη ανακοίνωσή του διέψευσε τον δευτερότοκο γιο της. 

βασίλισσα της Δανίας

Η βασίλισσα της Δανίας μετά την απάντηση του πρίγκιπα Ιωακείμ, αρκέστηκε μόνο να πει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να εξασφαλιστεί το μέλλον της μοναρχίας

«Υπάρχουν πολλά συναισθήματα μετά από αυτήν την απόφαση, αλλά αυτή είχε παρθεί εδώ και πολύ καιρό και λήφθηκε για να εξασφαλίσει το μέλλον της μοναρχίας», ανέφερε νεότερη ανακοίνωση.

Βασίλισσα Μαργαρίτα: Στα χνάρια του βασιλιά Καρόλου

Η βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ δεν αφαίρεσε τους τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του πρωτότοκου γιου της, Φρέντερικ, ο οποίος είναι και ο διάδοχος του θρόνου. 

Στην ανακοίνωση του παλατιού, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει κι άλλοι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης, όπως της Μ. Βρετανίας και της Σουηδίας. 

πρίγκιπας Ιωακείμ

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ δηλώνει εξαιρετικά απογοητευμένος από την απόφαση της μητέρας του

Τον Οκτώβριο του 2019 ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας ανακοίνωσε πως τα παιδιά της κόρης του, πριγκίπισσας Μαντλέν και του συζύγου της, Κρις Ο'Νιλ καθώς και τα παιδιά του γιου του, πρίγκιπα Κάρολου Φίλιππου και της πριγκίπισσας Σοφίας, θα χάσουν τους βασιλικούς τους τίτλους. 

Έτσι, μόνο τα δύο ανήλικα εγγόνια του από την διάδοχό του, πριγκίπισσα Βικτώρια, έχουν βασιλικούς τίτλους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα απονείμει βασιλικούς τίτλους στα δύο παιδιά του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle, τον 3χρονο Άρτσι και την ενός έτους Λίλιμπετ Νταϊάνα, που, προς το παρόν, δε φέρουν κανένα τίτλο, αν και εγγόνια βασιλιά.

Δανία: Ο ρόλος της έριδας μεταξύ πριγκίπισσας Μαίρη και Μαρί στην απόφαση της βασίλισσας

Τα μέσα της Δανίας αναφέρουν ότι πίσω από την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας, πιθανόν να κρύβεται και κάτι άλλο πέρα από την αγωνία για την προστασία του θεσμού της μοναρχίας. 

Ιωακείμ και σύζυγος

Μέσα ενημέρωσης της Δανίας δεν αποκλείουν ρόλο στην απόφαση της βασίλισσας να έπαιξε η  έριδα που έχει η πριγκίπισσα Μαίρη με την πριγκίπισσα Μαρί

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στις δύο πριγκίπισσες της Δανίας, την πριγκίπισσα Μαίρη και την πριγκίπισσα Μαρί, και πιθανόν και αυτό να έπαιξε ρόλο στην απόφαση της βασίλισσας. 

Η 50χρονη Μαίρη Ντόναλντσον είναι η «κοινή θνητή», που γνώρισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 τον διάδοχο του θρόνου της Δανίας, πρίγκιπα Φρέντερικ και τον παντρεύτηκε τον Μάιο του 2004, αποκτώντας τέσσερα παιδιά.

Η 46χρονη Γαλλίδα, Μαρί Καβαλιέ, είναι η δεύτερη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ της Δανίας. 

Τον Αύγουστο του 2005 φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά με τον πρίγκιπα Ιωακείμ σε διακοπές στην Αβινιόν της Γαλλίας  και το 2008 παντρεύτηκαν. 

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο έκαναν λόγο για «αντιπαλότητα» μεταξύ των δύο γυναικών. Η αποκάλυψη των ψυχρών σχέσεων της πριγκίπισσας Μαίρη με την πριγκίπισσα Μαρί έγινε όταν η τελευταία σε συνέντευξή της δήλωσε πως «αναγκάστηκε» με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους να μετακομίσουν στο Παρίσι μόνιμα εντός του 2021. 

Η πριγκίπισσα Μαρί τον ίδιο μήνα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό της Δανίας «See and Hear» και δήλωσε πως η απόφαση να μείνει η οικογένειά της μόνιμα στο Παρίσι δεν είναι αποκλειστικά δική τους απόφαση. 

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο γυναικών είχε γίνει αισθητή και κατά τη διάρκεια επίσημων εμφανίσεών τους, που και οι δύο επέλεξαν να φορέσουν παρόμοια σύνολα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top