Ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρτ Σνόουντεν έδωσε ο Πούτιν

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος

Πούτιν

Ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρτ Σνόουντεν χορήγησε με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σνόουντεν είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

Πούτιν: 10 χρόνια φυλακή στους λιποτάκτες και τους αντιρρησίες συνείδησης

Ο ηλικίας 39 ετών Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου εργαζόταν με σύμβαση.   

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.  

Εκτός από τον Σνοόυντεν, η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα. Επίσης, τρία άτομα έχασαν τη ρωσική υπηκοότητα.   

Ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία από το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνοόυντεν κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών.

Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015 και ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει ποινή κάθειξης έως και 30 ετών.

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από την Ρωσία την έκδοση του.

Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του αποδωθεί χάρη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top