Ελ Σαλβαδόρ: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης γιατί... απέβαλε

Κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία μετά από έκτρωση έκτακτης ανάγκης

Ελ Σαλβαδόρ

Δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε γυναίκα που απέβαλε σε νοσοκομείο λόγω «μαιευτικής έκτακτης ανάγκης» σε 30 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία της αγέννητης κόρης της.

Η γυναίκα είχε συλληφθεί πριν δύο χρόνια, όταν ζήτησε ιατρική βοήθεια σε δημόσιο νοσοκομείο. Από τότε βρισκόταν υπό κράτηση έως την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει από τους αυστηρότερους νόμους κατά των εκτρώσεων απαγορεύοντας πλήρως τη διαδικασία. Αντίθετα με άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, δεν επιτρέπει την έκτρωση σε περιπτώσεις βιασμού ή ενδοοικογενειακής βίας ή όταν η υγεία της μητέρας και του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι γυναίκες της χώρας δεν έχουν το δικαίωμα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους ή ακόμα και να σώσουν τη ζωή τους.

Δεκάδες οργανώσεις στο Ελ Σαλβαδορ στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Δεκάδες οργανώσεις στο Ελ Σαλβαδορ στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση /Φωτογραφία AP Images

«Η καταδίκη της Εσμέ είναι ένα τραγικό βήμα πίσω για την πρόοδο που έχει γίνει στην παράνομη ποινικοποίηση γυναικών που χρήζουν ιατρικής βοήθειας στο Ελ Σαλβαδόρ», είπε η Paula Avila-Guillen, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικεφαλής του Κέντρου Ισότητας Γυναικών.

Η Avin-Guillain προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην ακυρώσουν το βούλευμα Roe v Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις εκτρώσεις, καθώς παρόμοιες περιπτώσεις μετά θα γίνουν πιο συχνές παγκοσμίως.

Η πρόεδος της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Έκτρωσης ζήτησε να αντιμετωπίζονται οι εκτρώσεις ως ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι σαν έγκλημα.

Σύμφωνα με οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες περισσότερες από 180 γυναίκες έχουν φυλακιστεί για δολοφονία μετά από έκτρωση για ιατρικούς λόγους έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top