Κούβα: Στους 31 οι νεκροί από την έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Αβάνα

Πάνω από 50 οι τραυματίες - Σκυλιά ψάχνουν για επιζώντες

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή σε γνωστό ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Κούβας με πάνω από 30 νεκρούς και 50 τραυματίες. Το ξενοδοχείο Saratoga στο κέντρο της Αβάνας ετοιμαζόταν να ξανανοίξει μετά από δύο χρόνια που είχε παραμείνει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 54 τραυματίστηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη. Οι αρχές μιλούσαν για πάνω από 80 τραυματίες, στον αριθμό όμως περιλαμβάνονταν και οι νεκροί. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τέσσερις ανήλικοι, μία έγκυος γυναίκα και ένας Ισπανός τουρίστας.

Ομάδα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ψάχνοντας για επιζώντες στα συντρίμμια.

έκρηξη στην Κούβα

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος μετέβη στον τόπο της καταστροφής, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης, συμπληρώνοντας ότι οι αρχές εκτιμούν πως η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

Σε ρεπορτάζ της κουβανικής τηλεόρασης επισημάνθηκε πως «δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση», ενώ το ξενοδοχείο ήταν κλειστό και μόνο εργάτες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της έκρηξης. Το Σάββατο εκπρόσωπος του Grupo de Tourismo Gaviota, στο οποίο ανήκει το ξενοδοχείο, είπε πως αγνοούνταν 13 εργάτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Reinaldo Garcia Zapata, 19 οικογένειες δήλωσαν αγνοούμενους.

έκρηξη σε ξενοδοχείο της Κούβας

Κούβα: Συγκλονίζουν οι εικόνες από την έκρηξη στο ξενοδόχειο

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Granma, η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, δείχνουν ένα κτίριο που μοιάζει «βομβαρδισμένο», με γκρεμισμένους τοίχους. Σε μια φωτογραφία φαίνεται μία σορός σκεπασμένη με λευκό σεντόνι.

έκρηξη Αβάνα

Πολλά κτίρια καταστράφηκαν στην ιστορική πόλη, ανάμεσά τους το νεοκλασσικό Θέατρο Μαρτί και η Εκκλησία Βαπτιστών. Η Παλιά Αβάνα ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Αβάνα

«Υπήρξε μια τρομακτική έκρηξη και όλα κατέρρευσαν», είπε μια γυναίκα με το πρόσωπό της καλυμμένο από τη σκόνη, αφού βρέθηκε κοντά στο ξενοδοχείο Saratoga τη στιγμή της έκρηξης.

ισχυρή έκρηξη σε ξενοδόχειο της Αβάνας στην Κούβα

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής, ενώ η αστυνομία απέκλεισε τους γύρω δρόμους και το ιστορικό Καπιτώλιο.

Το ξενοδοχείο σύμβολο του τουρισμού στην Κούβα

Το πεντάστερο ξενοδοχείο, με τα 96 δωμάτια και πισίνα στην οροφή, ανακαινίστηκε από μια βρετανική εταιρεία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και επί σειρά ετών φιλοξένησε αξιωματούχους ξένων χωρών και διασημότητες που επισκέπτονταν την Κούβα.

Η έκρηξη είναι άλλο ένα χτύπημα στην ήδη επιβαρυμένη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ακόμα και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η Κούβα υπέφερε από τις ενισχυμένες κυρώσεις που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ και που διατήρησε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Στις αρχές του έτους ο τουρισμός είχε αρχίσει να αναβιώνει, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία στέρησε από τη χώρα τους τουρίστες από τη Ρωσία, που αποτέλεσαν το ένα τρίτο των τουριστών της το 2021.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top