Κορωνοϊός: Ινδός ισχυρίζεται ότι έχει κάνει 11 δόσεις εμβολίου!

Λέει ότι τα εμβόλια τον βοήθησαν να απαλλαγεί από πόνους

Ένας άνδρας στην Ινδία δέχτηκε εμβόλιο για τον Covid-19 τουλάχιστον έντεκα φορές πέρυσι, δήλωσε ένας αξιωματούχος υγείας. 

Βέλγιο: Συνελήφθη άντρας ενώ ετοιμαζόταν να εμβολιαστεί για ένατη φορά

Ο συνταξιούχος ταχυδρόμος Brahmdeo Mandal, 65 ετών, είπε ότι τα εμβόλια τον βοήθησαν να απαλλαγεί από πόνους και να «παραμείνει υγιής». Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υποστεί αρνητικές επιπτώσεις. Την περασμένη εβδομάδα δεν μπόρεσε να εμβολιαστεί για δωδέκατη φορά.

Ωστόσο, μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί πώς ο κ. Mandal, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην περιοχή Madhepura, κατάφερε να κάνει πολλά εμβόλια.

«Έχουμε ήδη βρει στοιχεία ότι έκανε οκτώ τρυπήματα από τέσσερα μέρη», είπε στο BBC ο Amarendra Pratap Shahi, πολιτικός χειρουργός της Madhepura.

Από την έναρξη του εμβολιασμού στις 16 Ιανουαρίου πέρυσι, η Ινδία χορηγεί κυρίως δύο τοπικά παρασκευασμένα εμβόλια, το Covishield και το Covaxin. Τα εμβόλια δύο δόσεων έχουν κενό από 12-16 εβδομάδες και τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση αντίστοιχα.

Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και περισσότερα από 90.000 κέντρα, κυρίως κρατικά, προσφέρουν εμβόλια σε όλη τη χώρα.Αυτά περιλαμβάνουν στρατόπεδα εμβολιασμού που προσφέρουν εμβόλια χωρίς προηγούμενη ηλεκτρονική εγγραφή.

Ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικό ταυτότητας - βιομετρική κάρτα, εκλογική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης για να εγγραφεί. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις τοποθεσίες μεταφορτώνονται στην πύλη εμβολίων της Ινδίας, CoWin.

Οι πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι ο κ. Mandal είχε καταφέρει να κάνει «δύο εμβόλια σε διάστημα μισής ώρας» την ίδια ημέρα και καθένα από αυτά τα εμβόλια «είχε καταγραφεί στην πύλη».

«Είμαστε διστακτικοί για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Φαίνεται ότι συμβαίνει μια αποτυχία πύλης. Προσπαθούμε επίσης να μάθουμε εάν υπήρξε αμέλεια από άτομα που επάνδρωναν τα κέντρα εμβολιασμού», είπε ο κ. Shahi.

Ο ειδικός στη δημόσια υγεία Chandrakant Lahariya είπε στο BBC ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι εάν τα δεδομένα εμβολιασμού από τους ιστότοπους ανεβαίνουν στην πύλη μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Ο κ. Mandal, ο οποίος κρατούσε λεπτομερείς χειρόγραφες σημειώσεις για τις ημερομηνίες, τις ώρες και τις κατασκηνώσεις, ισχυρίζεται ότι έλαβε 11 δόσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Είπε στο BBC ότι ταξίδεψε σε στρατόπεδα εμβολιασμού σε όλη τη Madhepura και ακόμη και σε τουλάχιστον δύο γειτονικές συνοικίες - η μία απέχει περισσότερο από εκατό χιλιόμετρα - για να κάνει τα εμβόλια. Χρησιμοποίησε διαφορετικά δελτία ταυτότητας για να εγγραφεί σε αυτούς τους ιστότοπους.

ΠΟΥ: Άδεια επείγουσας χρήσης για το ινδικό εμβόλιο Covovax

Ο κ. Μαντάλ είπε ότι ήταν «ασκούμενος» στο χωριό του πριν αναλάβει τη δουλειά του ταχυδρόμου και «ήξερε πολλά για τις ασθένειες». «Μετά τη λήψη των εμβολίων εξαφανίστηκαν οι πόνοι και οι πόνοι στο σώμα μου. Είχα πόνο στο γόνατο και περπατούσα με ένα ραβδί. Τώρα δεν το κάνω. Νιώθω καλά».

Πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος, κυρίως ήπιες έως μέτριες, είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη εμβολίου για τον Covid-19. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιο σπάνιες.

Περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού της Ινδίας είναι πλήρως εμβολιασμένο και περίπου το 91% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Οι αριθμοί στο Μπιχάρ είναι χαμηλότεροι: το 36% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 49% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top