Γερμανία: O Όλαφ Σολτς είναι ο νέος Καγκελάριος- Τέλος εποχής για τη Μέρκελ

Οι πολίτες δεν του «δίνουν» πάνω από έναν χρόνο θητείας, σε δημοσκόπηση

Η στιγμή που ο Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει εντολή ανάθεσης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ- βίντεο ΑΡ

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έλαβε την εντολή ανάθεσης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα. 

Γερμανία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Σολτς - Συμφώνησαν τα κόμματα

Xειροκροτήματα για τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας- φωτογραφία ΑΡ

Xειροκροτήματα για τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας- φωτογραφία ΑΡ

Ο Σολτς θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο όπου και θα ορκιστεί, με πολιτικό όρκο, καθώς δεν είναι μέλος Εκκλησίας, ενώ θα μεταβεί εκ νέου στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να λάβουν και αυτά την εντολή ανάθεσης των κυβερνητικών καθηκόντων τους. Κατόπιν οι νέοι υπουργοί θα επιστρέψουν στη Βουλή για να ορκιστούν. 

Όλαφ Σολτς: Το who is who του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Σολτς θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής από την προκάτοχό του 'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει έπειτα από θητεία 16 ετών. Ήδη απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

Ο Όλαφ Σολτς ορίζεται νέος καγκελάριος της Γερμανίας- φωτογραφία ΑΡ

Ο Όλαφ Σολτς ορίζεται νέος καγκελάριος της Γερμανίας- φωτογραφία ΑΡ

Ήδη απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

Γερμανία: Οι πολίτες εκτιμούν ότι θα υπηρετήσει μόνο μια θητεία ως καγκελάριος 

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Γερμανία αναμένουν ότι ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παραμείνει μόνο για μια θητεία στην καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Γερμανικού Πρακτορείου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 20% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με επικεφαλής έναν πολιτικό του SPD θα καταρρεύσει πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Γερμανία: Οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες στη νέα κυβέρνηση

Ένα άλλο 44% εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει στη θέση του για μια τετραετία, αλλά δεν θα επανεκλεγεί. Μόνο το 16% αναμένει μια δεύτερη θητεία για τον Σολτς. Και μόλις το 1,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει για όσο διάστημα παρέμεινε και η προκάτοχός του στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο 63χρονος Σολτς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πέραν της παρούσας εκλογικής θητείας. 

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη χώρα με το 16% να μην αναμένει καμία αλλαγή. Το 11% δεν απάντησε στη δημοσκόπηση.

Λαγκάρντ: Ο Όλαφ Σολτς θα «εργαστεί σκληρά» για την ΕΕ 

Τη βεβαιότητα ότι ο Όλαφ Σολτς θα «εργαστεί σκληρά» για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δηλώσεις που έκανε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Είμαι βέβαιη ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ιδιαίτερα για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και των κεφαλαιαγορών, σημείωσε η κεντρική τραπεζίτης μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η Λαγκάρντ, η οποία έχει διασταυρωθεί πολλές φορές με τον Σολτς σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνόδους κορυφής, είναι πεπεισμένη ότι ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θα εργαστεί «ήρεμα, σχολαστικά και συγκεντρωμένα», όπως η απερχόμενη συντηρητική καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει καθήκοντα Καγκελαρίου της Γερμανίας- φωτογραφία ΑΡ

Ο Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει καθήκοντα Καγκελαρίου της Γερμανίας- φωτογραφία ΑΡ

Μακρόν: «Ευχαριστώ, αγαπητή Άνγκελα... Αγαπητέ Όλαφ τη συνέχεια θα τη γράψουμε μαζί»

«Ευχαριστώ, αγαπητή Άνγκελα, που δεν ξέχασες ποτέ τα μαθήματα της Ιστορίας, που έκανες τόσα για εμάς, μαζί με εμάς, που έκανες την Ευρώπη να προχωρήσει», έγραψε στα γαλλικά και τα γερμανικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter αποχαιρετώντας την επί 16ετία καγκελάριο της Γερμανίας.

Το tweet συνοδεύεται από δίλεπτο βίντεο που περιλαμβάνει τις συναντήσεις τους από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν το 2017. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε την εκλογή του Όλαφ Σολτς. «Αγαπητέ #OlafScholtz την συνέχεια θα την γράψουμε μαζί. Για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους. Στην Παρασκευή

Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται αυτήν την Παρασκευσή στο Παρίσι για την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελαρίου.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο θέλει μια «εποικοδομητική σχέση» με τον Γερμανό νέο καγκελάριο        

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να υπάρξει  μια «εποικοδομητική σχέση» μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Όλαφ Σολτς, νέου καγκελαρίου της Γερμανίας και διαδόχου της Άγγελα Μέρκελ.

«Στηριζόμαστε σε μια συνέχεια, ότι θα υπάρχουν εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του νέου καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top