ΕΕ: Οι φτωχότεροι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τη θέρμανση

Αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά της Κύπρου - Πέμπτη η Ελλάδα

θέρμανση

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι εργάζονται, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, στην 5η μόλις θέση, η Ελλάδα και στην 1η η Κύπρος.

Την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να πλησιάζει, το 15% των φτωχών εργαζόμενων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν θέρμανση για τα νοικοκυριά τους,αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.713.578 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη κινδυνεύει να βυθίσει ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στην ενεργειακή φτώχεια.

Υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση καταγράφεται στις ακόλουθες χώρες:

 • Κύπρος - 45,6
 • Βουλγαρία - 42,8
 • Λιθουανία - 34,5
 • Πορτογαλία - 30,6
 • Ελλάδα - 28,7
 • Ιταλία - 26,1

Υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση των φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν θέρμανση από το 2009 καταγράφηκε σε:

 • Κροατία - 16,5
 • Κύπρος - 10
 • Λιθουανία - 7,9
 • Σλοβακία - 7,8
 • Ισπανία - 6
 • Ιταλία - 5,2

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς.

Τα συνδικάτα καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώτατο όριο αξιοπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα εγγυώνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και δεν θα μπορούν ποτέ να καταβάλλονται σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους.

Επί του παρόντος, 20 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσμοθετημένους κατώτατους μισθούς κάτω από αυτό το επίπεδο και το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς δεν θα το αλλάξει αυτό ως έχει.

Χρειάζονται επίσης τροποποιήσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλη την Ευρώπη, ως ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη πραγματικά δίκαιων αμοιβών.

«Υπάρχουν εκατομμύρια χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης του σπιτιού τους ή της σωστής σίτισης της οικογένειάς τους ή της πληρωμής του ενοικίου παρά το γεγονός ότι εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Αυτό είναι απαράδεκτο και αναιρεί όλο το νόημα του κατώτατου μισθού», δήλωσε η αν. Γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch.

«Δυστυχώς, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας σημαίνουν ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επιστροφή από μια κουραστική μέρα ή νύχτα εργασίας σε ένα κρύο σπίτι αυτό το χειμώνα και τα παιδιά τους να κάνουν τα μαθήματά τους στο κρύο.

Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να τραβήξει μια γραμμή, να διασφαλίσει ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν αφήνουν ποτέ τους εργαζόμενους να ανησυχούν για το άνοιγμα της θέρμανσης και να αυξήσει τα ποσοστά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για πραγματικά δίκαιους μισθούς».

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top