ΕΕ: Δεν έχει αποφασίσει για την επίσημη αναγνώριση κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Τι δήλωσε ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών

Ευρωπαϊκή Ένωση/Ταλιμπάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, ανακοίνωσε πως η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των «ταλιμπάν».

Αφγανιστάν: «Εξαφανίζονται» οι γυναίκες δημοσιογράφοι στην Καμπούλ

Ο Ανζέ Λόγκαρ ανέφερε πως  ο χαρακτηρισμός των ταλιμπάν ως  τρομοκρατική οργάνωση από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει ότι η αναγνώριση των ταλιμπάν δεν αποτελεί μόνο διπλωματικό, αλλά και νομικό, θέμα.

Η αναγνώριση μίας κυβέρνησης των ταλιμπάν από τις άλλες χώρες συνδέεται με  συνέπειες, όπως η πρόσβαση του Αφγανιστάν στην ξένη βοήθεια από την οποία εξαρτάται η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκοσμίως.

«Η βοήθεια είναι ο μοχλός πίεσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε. «Για το Αφγανιστάν και την οικονομία του, χωρίς την βοήθεια, το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τους πολίτες της χώρας, αλλά υπάρχει επίσης θέμα προϋποθέσεων».

Όπως ξεκαθάρισε ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών  η Λιουμπλιάνα δεν είναι ανοικτή σε προτάσεις για την εισδοχή δεκάδων χιλιάδων αφγανών προσφύγων που φεύγουν από την χώρα τους και δήλωσε ότι  η δέσμευση αφορά τους πρόσφυγες που εργάσθηκαν με ευρωπαϊκές δυνάμεις, κυβερνήσεις και θεσμούς στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Πυρά στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

«Η θέση μας είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να υπερβούμε τις δεσμεύσεις μας που συνδέονται με την αλληλεγγύη με τους ντόπιους και τις οικογένειές τους που εργάσθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ για να σώσουν τις δικές μας ζωές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την χορήγηση βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021 και 2022 και επιδιώκει την μετεγκατάσταση περί των 30.000 Αφγανών, αλλά η πρόταση χρειάζεται την υποστήριξη των χωρών μελών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top