Φωτιές: Στάχτη έγιναν τεράστιες δασικές εκτάσεις σε όλο τον κόσμο

Στις φλόγες Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο και Ισραήλ

Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές χώρες του κόσμου, τη στιγμή που καθημερινά τεράστιες δασικές εκτάσεις γίνονται στάχτη. 

Τουρκία: Μετά τις πολυήμερες πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία οι πλημμύρες που σάρωσαν τα παράλια στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν αφήσει πίσω τους ως τώρα 72 νεκρούς. Οι κάτοικοι του Μποζκούρτ δεν έχουν ούτε νερό. Κάποιοι παίρνουν ότι τους απέμεινε μετά τη βιβλική καταστροφή στα τουρκικά παράλια του Εύξεινου Πόντου και μετακομίζουν.

Πύρινη κόλαση σε Ισπανία και Ιταλία

Ακραία ξηρασία στην Ισπανία με τον υδράργυρο πάνω από τους 47 βαθμούς, τη στιγμή που 800 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από τις φωτιές. Στην Άβιλα οι φλόγες απείλησαν αγροκτήματα και κοπάδια. Στη Βαλένθια τις φλόγες προκάλεσε ηλεκτρική καταιγίδα.

Φωτιές Ιταλία: 59 ενεργές εστίες στην Καλαβρία - Πυρκαγιές και στη Σικελία

Στη γειτονική Ιταλία, μέσα σε οκτώ μήνες ξέσπασαν 472 πυρκαγιές, ενώ 1.200.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Μάχη με τις φλόγες στο Μαρόκο

Στο Μαρόκο, η κινητοποίηση συνεχίζεται προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές που έχουν καταστρέψει περισσότερα από 7.000 στρέμματα δάσους μέσα σε τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πυροσβέστες και άνδρες του στρατού «συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών», δήλωσε ο αρχηγός του εθνικού Κέντρου διαχείρισης των δασικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, Φουάντ Ασαλί, στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Σχεδόν 7.250 στρέμματα δάσους κοντά στην τουριστική πόλη Σεφσαουέν (βόρεια) έγιναν στάχτη από τις φωτιές που ξέσπασαν το Σάββατο, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή, οι πυρκαγιές έδειχναν να υποχωρούν σήμερα, με εξαίρεση μερικές διάσπαρτες και υπό έλεγχο φλεγόμενες επιφάνειες γης.

Έρευνα διεξάγεται για να καθοριστούν τα αίτια της πυρκαγιάς που δεν προκάλεσε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι μπορεί να συνιστούν στοιχεία που πυροδοτούν τη φωτιά.

Κύμα ζέστης πλήττει τη χώρα από την Παρασκευή, με θερμοκρασίες που μπορεί να φθάνουν έως τους 49 βαθμούς Κελσίου, και θα συνεχιστεί έως αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με την υπηρεσία Μετεωρολογίας.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Ισραήλ

Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, σε μια πυρκαγιά που κατακαίει τους δασώδεις λόφους έξω από την Ιερουσαλήμ, με τις αρχές να έχουν προχωρήσει στην εκκένωση περισσότερων μικρών πόλεων σήμερα, καθώς αεροσκάφη και πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς για δεύτερη ημέρα.

Πύρινη κόλαση στο Ισραήλ / AP Images

Το πύρινο μέτωπο, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων δυτικά της Ιερουσαλήμ, είχε ως αποτέλεσμα να υψωθούν σύννεφα καπνού ανατολικά, φθάνοντας πάνω από την πόλη. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως ορισμένοι άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδα, επειδή εισέπνευσαν καπνό, όμως δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Η ισραηλινή Αρχή Πυρόσβεσης και Διάσωσης έκανε γνωστό πως 75 πληρώματα και 10 αεροσκάφη επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας της χώρας, έκαψε χθες περίπου 170.000 στρέμματα, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες / AP Images

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκκενώσεις, όπως έγραψε η ισραηλινή Αρχή Πυρόσβεσης και Διάσωσης στο Twitter, ενώ σε άλλους έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια για τις φωτιές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top