Κίνα: Μέχρι τρία παιδιά θα μπορεί να αποκτήσει κάθε ζευγάρι

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα και τι δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας

παιδιά Κίνα
Μέχρι τρία παιδιά θα επιτρέπεται να έχει ένα ζευγάρι στην Κίνα. Γιατί αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή. ap images

Η Κίνα αλλάζει πολιτική σχετικά με το όριο απόκτησης παιδιών. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το όριο των δύο παιδιών που ισχύει σήμερα και ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν δραματική μείωση των γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Το 2016, η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού που ίσχυε για δεκαετίες και που αρχικά επιβλήθηκε για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη-- και την αντικατέστησε με το όριο δύο παιδιών. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν οδήγησε σε σταθερή αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους. 

Η αλλαγή πολιτικής θα συνοδευτεί με υποστηρικτικά μέτρα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής δομής της χώρας μας και μεταξύ άλλων θα ανταποκρίνονται στη στρατηγική της χώρας για ενεργή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού.

Κίνα

Κίνα: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην ανατροφή των παιδιών

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Γιφέι Λι, οι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται από το όριο των δύο παιδιών, αλλά από το εξαιρετικά υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στη σημερινή Κίνα. Στέγαση, εξωσχολικές δραστηριότητες, τρόφιμα, μετακινήσεις και όλα τα υπόλοιπα αυξάνονται γρήγορα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η αύξηση του ίδιου του ορίου δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τους υπολογισμούς των πολιτών.

παιδιά Κίνα

Τι δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία στην Κίνα

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που γίνεται ανά δεκαετία, έδειξε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, στο 1,41 δισεκατομμύριο κατοίκους.

Τα στοιχεία επίσης αποτύπωσαν  ποσοστό γονιμότητας 1,3 παιδί ανά γυναίκα μόνο για το 2020, σε αντιστοιχία με κοινωνίες όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία. 

Το Πολιτικό Γραφείο ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης , χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Σημειώνεται ότι η χώρα είχε πέρυσι πάνω από 264 εκατ. ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, δηλαδή τέσσερις φορές τον συνολικό πληθυσμό της Γαλλίας.

Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί πλέον το 18,7% του συνόλου, μια αύξηση κατά 5,44 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την απογραφή του 2010. Αντίθετα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (15 έως 59 ετών) αντιστοιχεί στο 63,35% του συνόλου, μια μείωση κατά 6,79 μονάδες σε 10 χρόνια.

Τι οδήγησε στη μείωση γεννήσεων στην Κίνα

Οι λόγοι για τη μείωση των γεννήσεων είναι πολλοί: μείωση του αριθμού των γάμων, αύξηση του κόστους στέγασης και εκπαίδευσης, απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία από γυναίκες που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική τους ζωή, αριθμητική υπεροχή των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες λόγω της παραδοσιακής προτίμησης για απόκτηση αγοριών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top