Εικόνες χάους στην Ιερουσαλήμ: Βίαιες συγκρούσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών

Εκατοντάδες οι τραυματίες

Επεισόδια στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων - Ισραηλινών / Reuters

Χάος επικράτησε στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σήμερα. Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς αστυνομικούς ξανά, μετά από ένα Σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη.

Από τα επεισόδια, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από τη μεριά της, η αστυνομία έκανε λόγο για 12 τραυματίες αστυνομικούς. 

Χάος στην πλατεία των Τζαμιών / AP Images

Μπροστά σ' αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους Εβραίους «Όρος του Ναού».

Χάος στην πλατεία των Τζαμιών

Πεδίο μάχης η πλατεία των Τζαμιών / AP Images

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα.

«Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως εργάζεται για να καταστείλει τις βιαιότητες στην πλατεία, αλλά και «σε άλλους τομείς της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων - Ισραηλινών / AP Images

«Η προσευχή συνεχίζεται όπως συνήθως» στο Τείχος των Δακρύων, που γειτονεύει με την πλατεία, αλλά «δεν θα αφήσουμε εξτρεμιστές να απειλήσουν την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε επίσης λόγο για τραυματίες στις τάξεις της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top