Έρευνα: Τι ανησυχεί τους νέους περισσότερο από τον κορωνοϊό

Η κλιματική αλλαγή είναι αυτό που τους προβληματίζει πιο πολύ

κλιματική αλλαγή

Οι νέοι στην Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα παγκοσμίως και έχει πλήξει σφοδρά την οικονομία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 22.000 νέων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση βρέθηκε στη δεύτερη θέση των σοβαρότερων ανησυχιών των νέων, με 44%, ενώ ακολουθούν η διασπορά μολυσματικών ασθενειών και η φτώχεια με 36%. Από τους ερωτηθέντες ζητήθηκε να αναφέρουν έως και τρία θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), ένα δίκτυο πράσινων ομάδων που ζήτησε την έρευνα, ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέοι βλέπουν ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις.

«Σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και μιας ακόλουθης κοινωνιοοικονομικής κρίσης, είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΕΒ Χάλνετ Ντιάμπ.

«Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα κινήματα των νέων για το κλίμα, όπως οι Παρασκευές για το Μέλλον, δεν ήταν περιθωριακά κινήματα αλλά εκπροσωπούν τη νεολαία (...) Πολιτικοί και όσοι διαμορφώνουν πολιτική θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές τους».

Οι Παρασκευές για το Κλίμα ξεκίνησαν σαν ένα σχολικό κίνημα απεργίας το οποίο ξεκίνησε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν την ορμή του κινήματός τους εν μέσω της πανδημίας covid-19 και των περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί γα την ανάσχεσή της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου από το Ipsos μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2020 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 15 με 35 ετών ανησυχούν αρκετά, πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή.

Οι νέοι της νότιας Ευρώπης φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο από τους νέους αλλού στην ήπειρο, με το 71% των Ισπανών και το 63% των Πορτογάλων να δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι , σε σχέση με το 23% των Λετονών.

Ο Ντιάμπ επεσήμανε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός καθώς Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη αντιμετωπίσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες και μακρά ξηρασία, τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα γίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top