Τα 10 πιο περίεργα βραβεία στον κόσμο

Δείτε αναλυτικά τη λίστα

περίεργα βραβεία

Τα βραβεία τα λατρεύουν όλοι για αυτό υπάρχουν πολλά βραβεία σε όλους σχεδόν τους τομείς, από τη λογοτεχνία έως την αρχιτεκτονική.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά βραβεία, απολύτως παράξενα που μερικές φορές αναρωτιόμαστε τον λόγο ύπαρξης τους. Βέβαια κάποια από αυτά δίνουν αναγνώριση σε κάποια ξεκαρδιστικά και σπάνια επιτεύγματα και μας διασκεδάζουν σαν να παίζουμε φρουτάκια. Με τα χρόνια, έχουν τραβήξει την προσοχή του κόσμου και μάλιστα ενέπνευσαν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων, είτε για τα κερδίσουν είτε για να τα αποφύγουν. Ακολουθεί μια λίστα με τα 10 από τα πιο περίεργα βραβεία σε όλο τον κόσμο.

10. Βραβείο Darwin

Το Βραβείο Darwin, που πήρε το όνομά του από τον διάσημο φυσιοδίφη Charles Darwin, απονέμεται μετά θάνατον στο άτομο που πεθαίνει με τον πιο χαζό τρόπο. Ήταν το πνευματικό τέκνο μιας ομάδας ανθρώπων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ξεκίνησε επίσημα το 1993, υπό την ηγεσία του ερευνητή και συγγραφέα Wendy Northcutt. Η ιδέα έγινε ακόμη θέμα για μια ταινία, με τίτλο The Darwin Awards, σε σκηνοθεσία του Finn Taylor το 2006.

9. Βραβείο Νόμπελ Ig

Ιδρύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Χιούμορ Annals of Improbable Research το 1991 και το Ig Nobel Prize απονέμεται σε φαινομενικά παράξενες εφευρέσεις που μας κάνουν να γελάμε και να σκεφτόμαστε. Τα βραβεία δίνονται σε 10 κατηγορίες και παρουσιάζονται στο Sanders Theatre του Harvard University . Ο Sir Andre Geim είναι μέχρι στιγμής το μόνο άτομο που έχει λάβει τόσο βραβείο Νόμπελ όσο και βραβείο Ig Nobel. Κέρδισε το Ig Nobel το 2000 και το βραβείο Νόμπελ το 2010, και οι δύο στη Φυσική.

8. Βραβείο Foot in the Mouth

Το Foot in Mouth Award απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο που κάνει το πιο συγκεχυμένο σχόλιο κάθε χρόνο. Ιδρύθηκε το 1993, έχει δοθεί από το περιοδικό Plain English Campaign. Αρχικά απονεμήθηκε στον Ted Dexter, τότε πρόεδρο των επιλογών της ομάδας του κρίκετ της Αγγλίας. Οι άλλοι νικητές περιλαμβάνουν τους Alicia Silverstone , Gordon Brown και Silvio Berlusconi . Ο Ουαλός πολιτικός Rhodri Morgan είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει επιλεγεί δύο φορές για το βραβείο. Ωστόσο, στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους απονεμήθηκε το βραβείο επίτευξης ζωής το 2008 για τις συνεχείς εκπληκτικές παρατηρήσεις του όλα αυτά τα χρόνια.

7. Ernie Βραβεία

Τα βραβεία Ernie ξεκίνησαν το 1993 στην Αυστραλία και πήραν το όνομά τους από τον Ernie Ecob, πρώην γραμματέα της Αυστραλιανής Εργατικής Ένωσης, που ήταν διαβόητος για τις μισογυνιστικές του παρατηρήσεις. Κάποτε είπε ότι οι γυναίκες έρχονται στα κουτιά για σεξ. Η πρώτη τελετή απονομής ήταν για τον εορτασμό της παραίτησής του από το Συμβούλιο Εργασίας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Έκτοτε, παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε άτομα που κάνουν μισογυνιστικά σχόλια. Το βραβείο έχει δοθεί σε διάφορους διάσημους όπως στον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ και τον Τόνι Έμποτ που έχουν κερδίσει το βραβείο πολλές φορές.

6. Βραβείο Bent Spoon

Το βραβείο Bent Spoon, που ιδρύθηκε από τους Αυστραλούς Σκεπτικιστές το 1982, απονέμεται σε ένα άτομο που κάνει τον πιο παράλογο ισχυρισμό παραφυσικής ή ψευδοεπιστημονικής φύσης. Το βραβείο απονέμεται μόνο σε Αυστραλούς πολίτες ή σε αυτούς που ασκούν τις δραστηριότητές τους στην Αυστραλία. Ο νικητής του εναρκτήριου βραβείου ήταν ο Tom Wards. Το τρόπαιο του βραβείου, το οποίο δεν έχει ακόμη δει κανείς, ισχυρίζεται ότι αποτελείται από ένα κομμάτι ξύλου από την Κιβωτό του Νώε στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα κουτάλι που χρησιμοποιήθηκε στον Τελευταίο Δείπνο. 

5. Βραβεία Golden Collar

Τα Golden Collar Awards είναι σαν τα Academy Awards, μόνο που απονέμονται σε σκύλους . Δημιουργήθηκε το 2012 από την ιστοσελίδα Dog News Daily για να αναγνωρίσει τους καλύτερους σκύλους ηθοποιούς. Τα βραβεία δίνονται σε πέντε κατηγορίες κάθε χρόνο. Ο νικητής λαμβάνει ένα τρόπαιο που σχεδιάστηκε από τον Simon Tavassoli, που απεικονίζει ένα ιταλικό δερμάτινο κολάρο ενσωματωμένο με κρύσταλλα Swarovski. Η τελετή απονομής απονέμεται επίσης σύμφωνα με τα Όσκαρ.

4. Βραβείο Bad Sex in Fiction

Το βραβείο Bad Sex In Fiction συχνά αποκαλούμενο το πιο φοβερό λογοτεχνικό βραβείο στη Βρετανία, απονέμεται κάθε χρόνο στον συγγραφέα που απεικονίζει μια σεξουαλική σκηνή με τον χειρότερο δυνατό τρόπο σε ένα μυθιστόρημα. Το απονέμει το βρετανικό περιοδικό Literary Review,που ιδρύθηκε το 1993 από την Rhoda Koenig, μια κριτικό λογοτεχνίας και τον Auberon Waugh, τον πρώην συντάκτη της Literary Review. Το υπόμνημα του βραβείου απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα ντυμένη πάνω από ένα ανοιχτό βιβλίο. Στόχος του βραβείου είναι να αποθαρρύνει την άγευστη περιγραφή του σεξ στη σύγχρονη λογοτεχνία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Melvyn Bragg για το μυθιστόρημά του A Time to Dance. Δημοφιλείς συγγραφείς όπως οι Philip Kerr, Ben Okri, Manil Suri και Tom Wolfe είναι από τους νικητές του βραβείου. Το 2020 ακυρώθηκε η απονομή και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

3. Βραβείο Διαγράμματος

Το Βραβείο Διάγραμμα, που ιδρύθηκε το 1978, είναι ένα χιουμοριστικό λογοτεχνικό βραβείο που δίνεται σε ένα βιβλίο με τον πιο περίεργο τίτλο κάθε χρόνο. Ο επίσημος τίτλος του είναι το Βραβείο Ομάδας Διαγράμματος για τον πιο περίεργο τίτλο της Χρονιάς και πήρε το όνομά του από τον Όμιλο Διάγραμμα, μια εταιρεία γραφικών τεχνών που εδρεύει στο Λονδίνο. Το βραβείο απονέμεται από το The Bookseller, ένα βρετανικό εμπορικό περιοδικό για τη βιομηχανία εκδόσεων. Μερικοί από τους νικητήριους τίτλους είναι: Living with Crazy Buttocks, The Joy of Chickens, Oral Sadism and the Vegetarian Personality, Cooking with Poo and Bombproof Your Horse. Ο νικητής επιλέγεται μέσω δημόσιας ψηφοφορίας στον ιστότοπο του The Bookseller.

2. Βραβείο Πήγασος

Το Pigasus Award ιδρύθηκε το 1982 και απονέμεται από τον δημοφιλή Αμερικανό σκεπτικιστή Τζέιμς Ράντι. Παρουσιάζεται στα άτομα που κάνουν παράλογους ισχυρισμούς για παραφυσικές και ψυχικές δραστηριότητες. Τα βραβεία ανακοινώνονται συνήθως την Πρωταπριλιά. Ήταν γνωστό νωρίτερα ως Uri Trophy, και ονομάστηκε Pigasus βραβείο το 1997. Το φανταστικό τρόπαιο αποτελείται από ένα παραφυσικά λυγισμένο χαλύβδινο κουτάλι προσαρτημένο σε μια διαφανή βάση από πλαστικό.

1. Βραβεία Big Brother 

Το όνομά του το πήρε από τον George Orwell με το χαρακτήρα Big Brother από το διάσημο μυθιστόρημα του Nineteen Eighty-Four. Βραβεία Big Brother δίνονται σε άτομα, αρχές ή οργανισμούς που διαπράττουν δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, έχουν τη δική τους εκδοχή των βραβείων, τα οποία παρουσιάζονται από διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα βραβεία διοργανώνονται για να προσελκύσουν την προσοχή στις αυξανόμενες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής από τις αρχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top