Εμβόλιο Pfizer: Kανένας θάνατος μετά τη δεύτερη δόση σε 523.000 Ισραηλινούς

Μόνο 544 ήπιες λοιμώξεις - Μόλις το 0,1% έχει νοσήσει μετά τον εμβολιασμό

Επιτυχία του εμβολίου στο Ισραήλ δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, καθώς δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από τους πλήρως 523.000 εμβολιασμένους, δηλαδή και με τις δύο δόσεις. Ακόμη, έχουν καταγραφεί μόνο 544 λοιμώξεις σχεδόν όλες ήπιες, σε εμβολιασμένα άτομα.

Ξεκινά κυλιόμενη αξιολόγηση για το εμβόλιο της Curevac

Τα δεδομένα μία εβδομάδα μετά τη 2η δόση δείχνουν αποτελεσματικότητα 93%, «αποδεικνύοντας ξεκάθαρα» την επιτυχία του εμβολίου και αφήνοντας «χωρίς αμφιβολία» ότι έσωσε πολλές ισραηλινές ζωές, λέει ο αξιωματούχος της Μακάμπι.

Ένας ισραηλινός πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που έχει εμβολιάσει μισό εκατομμύριο άτομα με αμφότερες τις δόσεις του εμβολίου Pfizer λέει ότι μόνο 544 άτομα - ή 0,1% - έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, υπήρξαν τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις και κανένας δεν πέθανε.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας ανέρχεται σε 93%, ανακοίνωσε η Maccabi Healthcare Services την Πέμπτη, αφού συγκρίνει τα ανοσοποιημένα μέλη της με μια «διαφορετική» ομάδα ελέγχου μη εμβολιασμένων μελών.

Η πλήρης προστασία για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πιστεύεται ότι έχει έναρξη δράσης σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη λήψη, οπότε τα δεδομένα της Maccabi καλύπτουν όλα τα μέλη της που είναι επτά ή περισσότερες ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Τα στατιστικά στοιχεία της Maccabi παρακολουθούνται στενά σε όλο τον κόσμο, για να δώσουν την πρώτη σημαντική εικόνα για την απόδοση του εμβολίου εκτός των κλινικών δοκιμών. 

Κορωνοϊός - Εμβόλια: Η Ε.Ε. υπογράφει συμφωνία με την εταιρεία Novavax

Και χαιρετίζονται ευρέως για την ένδειξη ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα πλησιάζει το 95% της αποτελεσματικότητας που αναφέρεται μετά τις κλινικές δοκιμές της Pfizer.

«Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχει σώσει τις ζωές πολλών Ισραηλινών», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Μακάμπι Δρ Miri Mizrahi Reuveni μετά τη νέα ανακοίνωση δεδομένων.

Τόνισε ότι μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί και μολυνθεί, η συντριπτική πλειονότητα έχουν βιώσει ελαφρώς τον κορωνοϊό. Από τα 523.000 πλήρως εμβολιασμένα άτομα, 544 μολύνθηκαν με COVID, εκ των οποίων 15 χρειάστηκαν νοσηλεία: Οκτώ βρίσκονται σε ήπια κατάσταση, τρεις σε μέτρια κατάσταση και τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Μιλώντας καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο Mizrahi Reuveni παρότρυνε τους ανθρώπους να λάβουν γνώση των νέων στατιστικών και των χρονοθυρίδων, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν είναι πιθανό να μολυνθούν.

Κορωνοϊός: Σε ένα μεταλλικό κουτί αναψυκτικού χωρούν όλα τα σωματίδια

«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα, βιαστείτε και κλείστε ραντεβού το συντομότερο δυνατό», είπε. «Προστατέψτε τον εαυτό σας από μια σοβαρή ασθένεια».Το ποσοστό των λοιμώξεων που ανέφεραν οι Maccabi Healthcare Services, 0,104%, αντικατοπτρίζει ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που μολύνθηκαν από τα προηγούμενα στατιστικά στοιχεία για τον εμβολιασμό. 

Ωστόσο, αναμένεται αύξηση, καθώς η στατιστική είναι αθροιστική, με τους αριθμούς λοίμωξης να αυξάνονται αναπόφευκτα καθώς περνά κάθε μέρα. 

Αυτό δεν επηρεάζει το ποσοστό αποτελεσματικότητας, το οποίο είναι ένα μέτρο των επιπέδων μόλυνσης μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων σε σύγκριση με οποιοδήποτε επιλεγμένο χρονικό πλαίσιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top