ΠΟΥ: Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να μη λειτουργεί στις μεταλλάξεις

«Στόχος των εμβολίων είναι να μειώσουμε τον αριθμό νοσηλειών και θανάτων»

Οι τελευταίες εξελίξεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε επορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 5/2

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού προβληματίζουν τους ειδικούς παγκοσμίως, με τον επικεφαλής του ΠΟΥ να δηλώνει σήμερα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής. 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 65 ετών και χθες η Νότια Αφρική ανέφερε το ενδεχόμενο μιας «περιορισμένης» αποτελεσματικότητας του προϊόντος εναντίον του νοτιοαφρικανικού στελέχους. 

AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και στη βρετανική μετάλλαξη

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο», που αποτελεί «ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, που διευθύνει τον CEPI, τον ερευνητικό βραχίονα του μηχανισμού Covax. «Είναι απολύτως κρίσιμο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όσο αποτελεσματικά γίνεται», επέμεινε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

«Ο πρώτος στόχος των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των νοσηλειών και των νεκρών. Και μου φαίνεται πως στην παρούσα χρονική στιγμή τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό κάνουν όλα τα εμβόλια», σημείωσε ο διευθυντής έκτακτων υγειονομικών θεμάτων στον ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Κορωνοιός: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ξεφεύγει πιο εύκολα

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σημείωσε ότι πλέον είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι φαρμακευτικές που αναπτύσσουν τα εμβόλια θα πρέπει να τα τροποποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη γενετική εξέλιξη του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι οι ενισχυτικές λήψεις του εμβολίου πιθανόν να είναι απαραίτητες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca σε νοσοκομείο της Γαλλίας- φωτογραφία ΑΡ

Το εμβόλιο της AstraZeneca σε νοσοκομείο της Γαλλίας- φωτογραφία ΑΡ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ αναμένεται να αποφασίσει «τις επόμενες μέρες» αν θα δώσει έκτακτη έγκριση για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του ΠΟΥ, αλλά αντιθέτως έχει πάρει το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να προστατεύσει, κατά προτεραιότητα, τους υγειονομικούς και τις πιο ευάλωτες ομάδες. 

Η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (SAGE) ασχολήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca σήμερα, ωστόσο τα συμπεράσματά της δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά παρά σε κάποιες ημέρες. Μια έγκριση από τον ΠΟΥ, που είναι απαραίτητη προκειμένου το πρόγραμμα Covax να μπορέσει να αρχίσει τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδοθεί γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου.

Άλλα εμβόλια COVID-19 που αναπτύχθηκαν από τους Novavax, Pfizer και BioNTech και Johnson & Johnson φαίνεται επίσης να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top