ΗΠΑ: Σαρώνει τις βορειοανατολικές πολιτείες σφοδρή χιονοθύελλα

Τα 50 εκατοστά έφτασε το χιόνι στη Νέα Υόρκη

Η χειρότερη χιονοθύελλα των τελευταίων ετών πλήττει τις τελευταίες ώρες τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη το χιόνι έφτασε τα 50 εκατοστά, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες, ενώ σχολεία και κέντρα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι κλειστά. 

Χιονοθύελλα στη Νέα Υόρκη

Από τη Βιρτζίνια έως στο Μέιν και από την Ουάσιγκτον έως τη Βοστόνη, δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητα έως 80 χλμ./ώρα συνοδεία ισχυρών χιονοπτώσεων.

50 εκατοστά έφτασε το χιόνι

Περίπου 13 εκατοστά χιονιού κάλυψαν το Σέντραλ Παρκ τη Δευτέρα και το χιόνι θα συνεχίσει να πέφτει έως και το απόγευμα της Τρίτης.

«Εάν θα έχουμε πάνω από 50 εκατοστά χιόνι, αυτή η καταιγίδα θα μπορεί να συγκαταλεχθεί στις 10 καταιγίδες με το περισσότερο χιόνι στην πόλη της Νέας Υόρκης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο μετεωρολόγος, Μάθιου Γουνς. «Θα είναι (…) μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων ετών», πρόσθεσε.

Έκλεισαν σχολεία σε αρκετές πολιτείες

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη, προκειμένου να διευκολύνει τις εργασίες απομάκρυνσης του χιονιού και την επέμβαση των υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.

Ο ντε Μπλάζιο έκλεισε τα σχολεία που παρέμειναν ανοικτά παρά την πανδημία, κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά και έθεσε όλους τους μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από τα σπίτια τους από τον Μάρτιο, ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης ζήτησε από περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις,

Σκι στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης

Μπροστά σε αυτόν τον πρωτόγνωρο συνδυασμό πανδημίας/χιονοθύελλας, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε αστειευόμενος στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC: «Με αυτούς τους ρυθμούς, θα έχουμε σύντομα ακρίδες».

Την ίδια ώρα, τα κέντρα εμβολιασμών κατά της Covid-19, που λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού, λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

«Με αυτόν τον ρυθμό χιονόπτωσης, τα εκχιονιστικά δεν μπορούν να ακολουθήσουν», προειδοποίησε επίσης ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κάνοντας λόγο για πιθανό κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών και δρόμων.

«Εάν δεν είστε εργαζόμενος σε απαραίτητες υπηρεσίες, δεν μπορείτε να βρίσκεστε έξω», συνέχισε.

χιονισμένη Νέα Υόρκη

Και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Φιλ Μέρφι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές να κλείσουν τους δρόμους και να εκκενώσουν κατοικίες.

Τα τρία αεροδρόμια, που εξυπηρετούν την περιοχή, το John F. Kennedy, το La Guardia και το Newark ακύρωσαν το 65% έως το 90% των πτήσεών τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flight Aware.

Η χειροτερη χιονοθύελλα των τελευταίων ετών στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σύνολο της χώρας, περισσότερες από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί.

Οι πόλεις της Φιλαδέλφειας, της Βαλτιμόρης και της Βοστόνης βρίσκονται επίσης σε συναγερμό ενόψει της κακοκαιρίας.

Στην Ουάσιγκτον, οι αρχές ανέβαλαν για σήμερα την επιστροφή στο σχολείο, που προβλεπόταν για σήμερα, για χιλιάδες μαθητές, έπειτα από μια διακοπή σχεδόν ενός έτους λόγω της πανδημίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top