Κυρώσεις κατά Τουρκίας: Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα τις ΗΠΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την απόφαση»

Τσαβούσογλου

Τα πάνω κάτω έφερε στην Τουρκία η είδηση των κυρώσεων κατά της χώρας για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 από τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να καταδικάζει έντονα την απόφαση.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «Η Τουρκία καταδικάζει και απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ».

«Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Τουρκία προμηθεύτηκε το σύστημα S-400», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πολλές φορές αναγνώρισε δίκιο στην Τουρκία για το θέμα αυτό. 

Τραμπ: Βέτο στις κυρώσεις για τους S-400 στην Τουρκία

«Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα προκαλέσουν αδυναμία στο σύστημα του ΝΑΤΟ στερείται τεχνικής βάσης. Μάλιστα η Τουρκία σε αυτό το θέμα με την πρότασή της για ίδρυση μιας ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετάσχει και το ΝΑΤΟ, εισηγήθηκε πολλές φορές να συζητηθεί το θέμα μακριά από πολιτικές προκαταλήψεις, σε ένα αντικειμενικό και ρεαλιστικό έδαφος. Από αυτή την άποψη, αποτελεί μια πράξη ακατανόητη η μη αποδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ της πρότασή μας για επίλυση διά του διαλόγου και της διπλωματίας όπως αρμόζει σε δύο συμμάχους», τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία θα κάνει τα απαραίτητα βήματα ενάντια στην απόφαση αυτή, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις σχέσεις μας αρνητικά και θα απαντήσει με τον τρόπο και στον χρόνο που θα το θεωρήσει σκόπιμο», υπογραμμίζεται κάνοντας και σαφή αναφορά για αντίποινα: «Δε θα παραλείψουμε να λάβουμε και τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτό το πνεύμα καλούμε τις ΗΠΑ να επαναθεωρήσουν την άδικη απόφασή τους για κυρώσεις, την οποία ανακοίνωσαν σήμερα και να διορθώσουν το συντομότερο αυτό το σοβαρό λάθος».

«Ως Τουρκία τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε το θέμα διά του διαλόγου και της διπλωματίας σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας», κατέληξε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top