Πέθανε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας

Δεν έγινε γνωστή η αιτία του θανάτου του - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Πέθανε, σε ηλικία 79 ετών, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, σήμερα τα ξημέρωματα. Την είδηση έκανε γνωστή η συριακή κυβέρνηση χωρίς να αναφερθεί στα αίτια του θανάτου του, αν και ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ αντιμετώπιζε επί χρόνια προβλήματα υγείας.

Συρία: Ο Άσαντ απέπεμψε τον πρωθυπουργό - Ποιον διόρισε στη θέση του

Πηγή που πρόσκειται στη συριακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι ο αναπληρωτής του, ο βετεράνος διπλωμάτης Φαϊζάλ Μέκνταντ, αναμένεται να τον αντικαταστήσει.

Ο Μουάλεμ διορίστηκε πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών το 2006 και ήταν επίσης αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στις ΗΠΑ από το 1990 ως το 1999, ενώ ως διπλωμάτης είχε εργαστεί στη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Το 1975 διορίστηκε πρεσβευτής στη Ρουμανία.

Επίσκεψη του Ουάλιντ αλ Μουάλεμ στην Κίνα τον Ιούνιο του 2019

Επίσκεψη του Ουάλιντ αλ Μουάλεμ στην Κίνα τον Ιούνιο του 2019- φωτογραφία ΑΡ

«Ήταν γνωστός για τις έντιμες, πατριωτικές του θέσεις», επεσήμανε η συριακή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε ότι θα ταφεί σήμερα το απόγευμα στη Δαμασκό.

Ο Μουάλεμ είδε τη χώρα του να στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το Ιράν και τη Ρωσία, χώρες που βοήθησαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα χέρια των ανταρτών.
Καταγόταν από μια σουνιτική οικογένεια από τη Δαμασκό, είχε υπερασπιστεί δημοσίως τον αυξανόμενο στρατιωτικό ρόλο της Μόσχας και της Τεχεράνης στον εμφύλιο στη Σύρια.

Το καλοκαίρι του 2011, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον είχε υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον του.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ευκαιρία μιας συνόδου που οργάνωσε η Συρία για την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έμοιαζε αδύναμος, ενώ δύο άνδρες τον βοηθούσαν να περπατήσει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top