«Έφυγε» στα 92 του ο μάγος Τζέιμς Ράντι

Είχε απομυθοποιήσει κάθε είδους αντιεπιστημονικές απόψεις

Τζειμς Ράντι

Ο «Καταπληκτικός Ράντι», ο γνωστός σε όλους μας Τζέιμς Ράντι, πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι του στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο Ράντι ήταν γνωστός επαγγελματικά για τα μαγικά κατορθώματά του και έχοντας γνώση της ικανότητας παραπλάνησης του κοινού, αφιέρωσε παράλληλα τη ζωή του στο να απομυθοποιεί κάθε είδους αντιεπιστημονικές, παραφυσικές και αποκρυφιστικές απόψεις και ισχυρισμούς. Γι' αυτό, ακριβώς τον λόγο, είχε πολλούς φίλους αλλά και εχθρούς.

Όσοι κατά καιρούς λέγανε ότι μπορούν να λυγίσουν κουτάλια με το βλέμμα, όπως ο Γιούρι Γκέλερ με τον οποίο είχε μακρά διαμάχη, μπορούν να διαβάσουν το μυαλό των άλλων, μπορούν να θεραπεύσουν με την πίστη, να επικοινωνήσουν με εξωγήινους ή με φαντάσματα, ήταν στο στόχαστρο του Ράντι, καθώς ο ίδιος έκανε μαγικά τρικ κερδίζοντας βραβεία και έλεγε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ξεγέλασμα του εύπιστου νου.

Είχε γεννηθεί το 1928 στο Τορόντο του Καναδά και το πραγματικό όνομα του ήταν Ράνταλ Τζέιμς Τσβίνγκε, δεν είχε τελειώσει καν το σχολείο, επειδή το βαρέθηκε και το παράτησε στα 17 του. Με την μακριά λευκή γενειάδα του και τα έντονα μάτια μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου σκεπτικιστικού κινήματος και στυλοβάτης του επιστημονικού ορθολογισμού.

Ως σκοπό της ζωής του είχε θέσει να ξεσκεπάζει την ψευδοεπιστήμη και να καλλιεργεί το σωστό επιστημονικό πνεύμα στον μέσο άνθρωπο. Κάνοντας πονηρά τρικ ο ίδιος, έδειχνε πώς και γιατί πρέπει να έχει κανείς τον νου, ώστε να μην πέφτει θύμα απατεώνων με ψευδο ή αντιεπιστημονικές απόψεις.

 

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1940 ως μάγος και «καλλιτέχνης» των αποδράσεων, μιμούμενος το ίνδαλμά του, τον Χουντίνι, κάνοντας και ο ίδιος εντυπωσιακά κατορθώματα.  Στην πορεία στράφηκε περισσότερο στην απομυθοποίηση μέσω της μαγείας, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, βγαίνοντας στην τηλεόραση και γράφοντας πολλά βιβλία.

Σε ηλικία 60 ετών σταμάτησε τις παραστάσεις ως μάγος και το 1976, μαζί με τον αστρονόμο Καρλ Σέιγκαν, τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ και άλλους, ίδρυσε στη Νέα Υόρκη την Επιτροπή για τη Σκεπτικιστική Αναζήτηση, έναν προμαχώνα κατά του αντιεπιστημονισμού, που εκδίδει μέχρι σήμερα το περιοδικό «Skeptical Inquirer».

Έως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μία προσωπικότητα σεβαστή στους επιστημονικούς κύκλους. Μάλιστα, ένας αστεροειδής, που ανακαλύφθηκε το 1981, πήρε το όνομά του (3163 Randi).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top