OHE: Ζητά ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια

Οργή της Άγκυρας για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Δείτε ρεπορτάζ από τις διαμαρτυρίες που έγιναν στα Βαρώσια

Την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων εξέφρασε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας της να ακυρώσει την απόφαση αυτή και καλώντας τα δύο μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια θα αυξήσει την ένταση στην Κύπρο. 

Κοινοτικός αξιωματούχος για Βαρώσια: «Είναι μια απερίσκεπτη μανούβρα»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση για το Κυπριακό και επαναβεβαίωσε το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του. 

Όπως ανέφερε, δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις 550 του 1984 και 789 του 1992. 

Κάλεσε επίσης τις δύο πλευρές στην Κύπρο να αρχίσουν εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Αμμόχωστος: Διαμαρτυρία στο οδόφραγμα για τα Βαρώσια

Ωστόσο η Τουρκία δε φάνηκε να πτοείται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, δια της οποίας τονίζει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας. Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των Τουρκοκυπριακών αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, η οποία είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

Τούρκος αντιπρόεδρος: «Σύμβολο ειρήνης το άνοιγμα των Βαρωσίων»

«Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλειας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη. Η υπεράσπιση τoυ status quo δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top