Υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; Ίχνη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η ύπαρξη φωσφίνης ενίσχυσε τα σενάρια - Στη Γη συνδέεται με ύπαρξη ζωής

Για πιθανά ίχνη ζωής στην Αφροδίτη κάνουν λόγο οι αστρονόμοι, μετά την ανακάλυψη ενός αερίου στην ανώτατη ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμη σίγουροι, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη ουσίας, την οποία συναντούμε στη Γη στα αναερόβια βακτήρια.

Nasa: Βρήκαν εξωπλανήτη ίδιο με τη Γη σε απόσταση 300 ετών φωτός

Ειδικότερα, δύο τηλεσκόπια στη Χαβάη και τη Χιλή εντόπισαν τη χημική ένωση της φωσφίνης (τρία άτομα υδρογόνου και ένα άτομο φωσφόρου), ενός επιβλαβούς αερίου που στη Γη συνδέεται μόνο με τη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό «Nature Astronomy».

Ανακάλυψαν τον πλανήτη του Δρ. Σποκ από το Star Trek

Οι συγγραφείς της μελέτης και αρκετοί εξωτερικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό απέχει πολύ από την πρώτη απόδειξη ζωής σε άλλο πλανήτη, αλλά δεν μπορούν να βρουν μια καλή εξήγηση, χημική ή γεωλογική, που δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό με την ύπαρξη ζωής.

Στη Γη, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να σχηματιστεί η φωσφίνη, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Το ένα είναι μέσω βιομηχανικών διεργασιών από τον άνθρωπο ή μέσω αναερόβιων οργανισμών, όπως τα βακτήρια και τα μικρόβια.

Η συγγραφέας της μελέτης, Sara Seager, επιστήμονας του MIT, δήλωσε ότι η ομάδα των ερευνητών «εξάντλησε κάθε πιθανότητα και απέκλεισε: ηφαίστεια, αστραπές, μικρούς μετεωρίτες που πέφτουν στην ατμόσφαιρα. Δουλέψαμε όλη τη γνωστή χημεία, που μπορεί να συμβεί στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και στην επιφάνεια της. Καμία διαδικασία που εξετάσαμε δεν μπορούσε να παράγει φωσφίνη σε αρκετά υψηλές ποσότητες για να εξηγήσει τα ευρήματα της ομάδας μας».

«Άρα έχουμε δύο απομακρυσμένες δυνατότητες. Το ένα είναι ότι υπάρχει κάποια άγνωστη χημική ένωση, κάποιο στοιχείο στην χημεία για το οποίο δε γνωρίζουμε. Η δεύτερη πιο ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο είδος μορφής ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης που παράγει τη φωσφίνη που έχουμε ανιχνεύσει» πρόσθεσε η Seager.
Οι επιστήμονες έχουν βρει ένα πιθανό σενάριο για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στον αφιλόξενο πλανήτη όπου οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια είναι περίπου 800 βαθμοί (425 βαθμοί Κελσίου), χωρίς νερό.

Η Seager είπε ότι όλη η δράση μπορεί να γίνεται 30 μίλια (50 χιλιόμετρα) πάνω από το έδαφος, στο πυκνό κατάστρωμα νέφους διοξειδίου του άνθρακα. Εκεί στην πραγματικότητα επικρατεί θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο ζεστή και έχει την ίδια ατμοσφαιρική πίεση με τη Γη, αλλά φυσικά δεν μπορεί να αναπνεύσει άνθρωπος. 

Η φωσφίνη θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο είδος μικροβίων, πιθανότατα με τη ζωή ενός κυττάρου, μέσα σε αυτά τα σταγονίδια θειικού οξέος που ζουν όλη τους τη ζωή στα σύννεφα, ανέφεραν οι Seager και Clements. Όταν πέφτουν τα σταγονίδια, η πιθανή ζωή στεγνώνει πιθανότατα και θα μπορούσε στη συνέχεια να μαζευτεί σε μια άλλη σταγόνα και να αναζωογονηθεί.

Εάν υπάρχει ζωή εκεί, θα μπορούσε να μείνει στην ατμόσφαιρα για εκατομμύρια χρόνια με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε η Seager.

«Η ύπαρξη ζωής είναι σίγουρα μια πιθανότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να το πούμε με βεβαιότητα» ανέφεραν αρκετοί εξωτερικοί επιστήμονες στο Associated Press.

Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που πρότεινε ότι η ζωή ήταν δυνατή στην Αφροδίτη ήταν ο διάσημος αστρονόμος Sagan το 1967.  Η NASA ήδη εξετάζει δύο πιθανές αποστολές στην Αφροδίτη, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση. Ένας από αυτούς, που ονομάζεται DAVINCI +, θα πήγαινε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ήδη από το 2026.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top