Κόψε το κάπνισμα όσο είναι καιρός-Οι πνεύμονες επανέρχονται με τρόπο μαγικό

Τα υγιή κύτταρα μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρκεί να μην καπνίζεις

όχι στο κάπνισμα

Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς το κάπνισμα, ειδικά μετά τα ευρήματα μιας νέας βρετανικής μελέτης, η οποία φέρνει πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα και δίνει κίνητρο στους καπνιστές! Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, οι πνεύμονες έχουν μια σχεδόν «μαγική» ικανότητα να επιδιορθώνουν τις καρκινικές μεταλλάξεις που προκαλούνται από το κάπνισμα, αρκεί να σταματήσει κανείς να καπνίζει.

Υψηλότερος ο κίνδυνος εμφράγματος στις καπνίστριες!

Ο καπνός περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες και προκαλεί ζημιά στο DNA των κυττάρων των πνευμόνων.  Έως τώρα οι μεταλλάξεις στα κύτταρα εξαιτίας του τσιγάρου, οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο των πνευμόνων, θεωρούνταν ότι είναι μόνιμες και ότι παρέμεναν, ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.  

Η Ελλάδα πρώτη σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη

Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα κύτταρα των πνευμόνων που δε μεταλλάσσονται, μπορούν να αποκαταστήσουν τις «βλάβες» στους πνεύμονες σε σημαντικό βαθμό! Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε όσους κάπνιζαν ένα πακέτο τη μέρα επί 40 χρόνια, προτού το κόψουν! Το 40% των καπνιστών που έκοψαν το τσιγάρο είχε αναγέννηση των αλλοιωμένων κυττάρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Κέιτ Γκάουερς του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και τον δρ.Πίτερ Κάμπελ του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά τις γενετικές επιπτώσεις του καπνίσματος σε βιοψίες πνευμόνων 16 ανθρώπων, καπνιστών, μη και πρώην.

«Ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι για το εύρημα αυτό», δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Κάμπελ στο BBC News.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top