Νικολά Σαρκοζί: Δικάζεται για διαφθορά τον Οκτώβριο

Για πρώτη φορά στο εδώλιο πρώην Πρόεδρος στη Γαλλία

Νικολά Σαρκοζί

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δικαστεί για διαφθορά.

Η δίκη του Νικολά Σαρκοζί στη λεγόμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε σήμερα το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού.

Ο πρώην πρόεδρος είχε παραπεμφθεί σε δίκη και πέρυσι για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, ενώ οι αρχές εξέταζαν και πιθανή χρηματοδότηση παλαιότερης προεκλογικής του εκστρατείας από τη λιβυκή κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Παραπέμπεται σε δίκη ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος ελέγχεται για πιθανή χρηματοδότηση της καμπάνιας του από τη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι στις αρχές του 2014 επιχείρησε, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, με αντάλλαγμα μια ευμενή μετάθεση του Αζιμπέρ στο Μονακό.

Η δίκη για «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής» του Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 22 Οκτωβρίου μετά μια ενδιάμεση ακρόαση που ορίστηκε στις 17 του προσεχούς Ιουνίου.

Είναι πρωτόγνωρη στη Γαλλία η δίκη ενός προέδρου της για διαφθορά, παρότι ο προκάτοχος του Σαρκοζί, ο Ζακ Σιράκ, αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τη δικαιοσύνη.

Το 2011 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικαζόταν για «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων» και «κατάχρηση της εμπιστοσύνης» σε μια υπόθεση με εικονικές θέσεις εργασίας στη Δημαρχία του Παρισιού τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top