Έκλεψαν αμύθητο θησαυρό από το Μουσείο της Δρέσδης

Οι ληστές έκοψαν το ρεύμα και έφυγαν με διαμάντια και πολύτιμους λίθους

Το μουσείο «Green Vault», στη Δρέσδη, έγινε στόχος ληστών, οι οποίοι εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την Bild το ύψος της αξίας των θησαυρών που εκλάπησαν, ενδεχομένως να αγγίζει τα 850 εκατ. λίρες.

Οι δράστες διέκοψαν την παροχή ρεύματος στις πέντε το πρωί, έσπασαν ένα παράθυρο του μουσείου και εισέβαλλαν στο χώρο, αποσπώντας κοσμήματα, διαμάντια και πολύτιμους λίθους, από τις μεγαλύτερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη.

Οι ληστές απέσπασαν κοσμήματα, διαμάντια και πολύτιμους λίθους : Φωτογραφία Associated Press

Σύμφωνα με γερμανικά ρεπορτάζ, οι ληστές ήταν αισθητά μικρόσωμοι και έτσι κατάφεραν να μπουν στο μουσείο από το μικρό παράθυρο. Οι αρχές, πρέπει να διαπιστώσουν, μεταξύ άλλων, ποια ακριβώς πολύτιμα αντικείμενα αφαιρέθηκαν από το μουσείο και να επιβεβαιώσουν την αξία των κλεμμένων αγαθών.

Καρέ-καρέ η εισβολή σε σπίτι στα Καλύβια

Πληθαίνουν τα κρούσματα κλοπών στο κέντρο της Αθήνας

Ωστόσο, ελπίζουν ότι οι κάμερες παρακολούθησης μπορεί να έχουν καταγράψει τους ληστές, παρά το γεγονός ότι η τροφοδοσία ρεύματος είχε διακοπεί.

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνδέεται με το περιστατικό μια φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κοντινή γέφυρα με την επίθεση για τη διακοπή της ηλεκτρικής τροφοδοσίας.

«Κάμαρωναν» ότι ήταν τόσο ασφαλές όσο το «Fort Knox»

Το 2010, ο διευθυντής του μουσείου σε συνέντευξή του στη Die Welt καυχήθηκε ότι το «Green Vault» ήταν «τόσο ασφαλές όσο το Fort Knox».

Ο Ροθ, εξήγησε, πως το μουσείο προστατεύεται από «αόρατα» συστήματα ασφαλείας, αλλά προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η διαρροή πληροφοριών από μέσα.

Σοκαρισμένος με τη ληστεία είναι και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, ο οποίος δήλωσε: «Όχι μόνο οι κρατικές μας συλλογές αλλά και εμείς οι κάτοικοι της Σαξονίας πέσαμε θύμα των ληστών. Δεν μπορείτε να καταλάβετε την ιστορία του κράτους μας χωρίς το «Green Vault» και τις κρατικές συλλογές της Σαξονίας».

Η αστυνομία της Σαξονίας γνωστοποίησε σήμερα το πρωί, ότι άγνωστοι ληστές κατάφεραν να μπουν στο μουσείο, χωρίς, ωστόσο να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες. Αξιωματικοί της αστυνομίας βρίσκονται στο μουσείο και συλλέγουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις έρευνές τους.

Με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το μουσείο αναφέρει ότι θα παραμείνει κλειστό για σήμερα, για... «οργανωτικούς λόγους».

Οι αστυνομικές αρχές «χτενίζουν» το χώρο του μουσείου : Φωτογραφία Associated Press

Η ιστορία του μουσείου της Δρέσδης

Το μουσείο της Δρέσδης ιδρύθηκε από τον Αύγουστο τον Ισχυρό, τον 18ο αιώνα και φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών νομισμάτων και κοσμημάτων. 

Ωστόσο, ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς του, ένα φυσικό πράσινο διαμάντι 41 καρατίων, που αποκαλείται «Πράσινη Δρέσδη», βρίσκεται ως δάνειο στη Νέα Υόρκη και «γλίτωσε» από τα χέρια των αδίστακτων ληστών.

Το μουσείο στεγάζεται στο βασιλικό παλάτι της Δρέσδης : Φωτογραφία Associated Press

Η συλλογή του χρονολογείται από το 1723 και στεγάζεται στο βασιλικό παλάτι της Δρέσδης, που χτίστηκε το 1533. Το «Green Vault» πήρε το όνομά του από τις πράσινες κολώνες και τη διακόσμηση κάποιων δωματών του.

Το μουσείο ανοικοδομήθηκε εκτενώς στη δεκαετία του 2000 και οι δύο εκθέσεις του αποτελούν, πλέον, έναν από τους «καλύτερα διατηρημένους θησαυρούς στην Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top