Δολοφονία δημοσιογράφου στη Μάλτα: Συνελήφθη επιχειρηματίας ως ύποπτος

Θεωρείται ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος

Ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Μάλτας, ο Γιόργκεν Φένεχ, συνελήφθη από τις αρχές, ως ύποπτος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας συνελήφθη αφότου η αστυνομία εντόπισε τη θαλαμηγό του ανοιχτά της Μάλτας. 

Μάλιστα η σύλληψη έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα εισηγηθεί να δοθεί χάρη στον ύποπτο που φέρεται να ενήργησε ως μεσάζοντας στη δολοφονία της δημοσιογράφου, αν αποκάλυπτε τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή. 

Στοιχεία φωτιά για τη δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στη Μάλτα – Συγκλονίζει ο γιος της στο Facebook

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Malta ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να έπαιξε τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο άτομο που έδωσε την εντολή της δολοφονίας και στους τρεις που κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί. 

Μεγάλη διαδήλωση στη Μάλτα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, φέρεται να ζήτησενα του δοθεί χάρη για να αποκαλύψει το όνομα του εγκεφάλου της δολοφονίας της δημοσιογράφου και για άλλα εγκλήματα που έχει διαπράξει. 

Ο Φένεχ είναι ο διευθυντής και συνιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων που το 2013 είχε εξασφαλίσει από το μαλτέζικο κράτος ένα μεγάλο προνόμιο στον ενεργειακό τομέα για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου στο νησί.

Η πολυτελής θαλαμηγός του Gio απέπλευσε από την μαρίνα Πορτομάσο, οκτώ χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Βαλέτα, λίγο πριν από τα ξημερώματα. Η αστυνομία επιβιβάστηκε αμέσως στο σκάφος και το υποχρέωσε να επιστρέψει.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οκτώ μήνες πριν από τον θάνατο της δημοσιογράφου έπειτα από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της, η Γκαλιζία είχε γράψει στο μπλογκ της για μια μυστηριώδη εταιρεία στο Ντουμπάι, με την επωνυμία 17 Black Limited, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είχε διασυνδέσεις με Μαλτέζους πολιτικούς. Ωστόσο, δεν είχε δημοσιοποιήσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία.

Η δημοσιογράφος δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Αργότερα μια έρευνα του Reuters ταυτοποίησε ως ιδιοκτήτη της τον Φένεχ.

Σύμφωνα με ένα email που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2015 και το οποίο εντόπισαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, μυστικές εταιρείες στον Παναμά, οι οποίες ανήκαν στον τότε υπουργό ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και στον προσωπάρχη της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι, θα λάμβαναν πληρωμές από την 17 Black για την παροχή άγνωστων υπηρεσιών.

Το email ανέφερε ότι οι εταιρείες στον Παναμά ανέμεναν πληρωμές ύψους έως και δύο εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, από την 17 Black. Σε αυτό δεν γινόταν καμία αναφορά στον σταθμό παραγωγής αερίου και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έγινε κάποια κατάθεση χρημάτων.

Οι Σέμπρι και Μίτσι είχαν δηλώσει αμφότεροι τον Οκτώβριο ότι δεν γνώριζαν τίποτα περί πιθανής διασύνδεσης ανάμεσα στην 17 Black και στον Φένεχ ή περί κάποιου σχεδίου για πληρωμές που να σχετίζονται με τον Φένεχ ή με το ενεργειακό σχέδιο. Ο ίδιος ο Φένεχ είχε αρνηθεί ότι σχεδίαζε να καταβάλει χρήματα σε κάποιον πολιτικό ή σε άλλο πρόσωπο ή οντότητα που να συνδέεται με την εταιρεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top