Σκάβοντας τον… Άρη: Έπιασε δουλειά το Insight της ΝΑSA

Το ρομπότ της NASA άρχισε να εξερευνά το υπέδαφος του «κόκκινου πλανήτη»

Mars Rover στον Άρη

Σημαντικές πληροφορίες για το υπέδαφος του «κόκκινου πλανήτη» θα δώσει το εωλογικό ρομποτικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο ξεκίνησε το σκάψιμο του Άρη.

Το γερμανικής κατασκευής αυτόματο όργανο HP3 (γνωστό και ως «Mole», δηλαδή «τυφλοπόντικας») του InSight άνοιξε κιόλας μια τρύπα σε βάθος έως 50 εκατοστών, μετά από 4.000 «σφυριές» σε διάστημα τεσσάρων ωρών.

Μετά από κάθε γεώτρηση, οι επιστήμονες περιμένουν για να κρυώσει το όργανο, καθώς αναπτύσσονται -λόγω τριβής- πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.

Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το όργανο να έχει σκάψει σε βάθος τριών έως πέντε μέτρων.

Μέσα από την τρύπα που θα ανοιχτεί, ο «τυφλοπόντικας» θα περάσει ένα καλώδιο μήκους πέντε μέτρων εφοδιασμένο με 14 αισθητήρες θερμοκρασίας, ώστε να αρχίσει η καταγραφή των μεταβολών της θερμότητας στο εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη.

Μεγάλες ποσότητες νερού κυλούσαν στο υπέδαφος του Άρη πριν από εκατομμύρια χρόνια

Την ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός επιστημονικός δορυφόρος Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2003, ανακάλυψε τις πρώτες γεωλογικές ενδείξεις για ένα σύστημα αρχαίων διασυνδεμένων λιμνών στο υπέδαφος του «κόκκινου πλανήτη».

Αν και σήμερα ο Άρης φαίνεται ένας άνυδρος κόσμος, κάποτε μεγάλες ποσότητες νερού υπήρχαν στην επιφάνεια του και κάτω από αυτήν. Πριν τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι υπήρχε ένας μεγάλος αρειανός ωκεανός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top