Χιλιάδες Ρουμάνοι καλούν την κυβέρνηση «να πάρει δρόμο»

Οι πολίτες βρήκαν τους δρόμους για τη διαφθορά

Στους δρόμους του Βουκουρεστίου κατέβηκαν χιλιάδες Ρουμάνοι, προκειμένου να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου στη χώρα τους.

«Δικαιοσύνη, όχι διαφθορά» φώναξαν, καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει «τα νομοθετικά διατάγματα» και μετά «να πάρει δρόμο».

Κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια, απάντησαν δυναμικά στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

Πώς ξεκίνησε η κινητοποίηση

Αφορμή στάθηκε ένα διάταγμα που εγκρίθηκε με επείγουσα διαδικασία από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τρίτη και τροποποιεί τους κανόνες διορισμού των δικαστικών διαφόρων βαθμίδων, ενώ δίνει επιπλέον εξουσίες σε ένα νέο πειθαρχικό όργανο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί στενά την δικαιοσύνη στην Ρουμανία και έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την ρουμανική κυβέρνηση για τις προσβολές του κράτους δικαίου, έχει επικρίνει τις νέες τροποποιήσεις, εκτιμώντας ότι τόσο η ουσία όσο και η διαδικασία υιοθέτησής τους, χωρίς διαβούλευση με τους δικαστικούς και τις εμπλεκόμενες πλευρές, φαίνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες δικαστικοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας, ενώ περί τις δέκα εισαγγελίες αποφάσισαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους από αύριο καταγγέλλοντας την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.

Τι απαντά η κυβέρνηση της Ρουμανίας

Μπροστά στην κατακραυγή, η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα έχει καλέσει εκπροσώπους των δικαστικών αύριο για συνομιλίες, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή της στηρίζει «μία σωστή δικαιοσύνη».

Ομως, τρεις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων επιμένουν ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και απαιτούν από την κυβέρνηση την ακύρωση των διαταγμάτων.

Από την επιστροφή του στην εξουσία στο τέλος του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε μία επίμαχη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για να διορθώσει τις «καταχρήσεις» των δικαστικών. Σύμφωνα με τους πολέμιούς της, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η προστασία από την δικαστική δίωξη του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος έχει καταδικασθεί για εκλογική απάτη, γεγονός που τον εμποδίζει να ηγηθεί τις κυβέρνησης, ενώ δύο ακόμη δικαστικές διαδικασίες εκκρεμούν εναντίον του.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top