Ιταλία: Η κατάρρευση της γέφυρας μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό

Τουλάχιστον 35 νεκροί - Πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Δείτε στο video τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας

Μια απίστευτη τραγωδία ζει τις τελευταίες ώρες η Ιταλία μετά από κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα που άφησε πίσω της τουλάχιστον 35 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Μεγάλο τμήμα της οδογέφυρας του αυτοκινητοδρόμου Α10 κατέρρευσε κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης σαν χάρτινος πύργος, σκορπώντας τον θάνατο και τον πανικό.

Κατέρρευσε γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο στην Ιταλία - Toυλάχιστον 22 οι νεκροί

ΣΕ ΚΕΡΑΥΝΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ;

Σύμφωνα με τη «La Repubblica» που επικαλείται μαρτυρίες, η κατάρρευση της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας, μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι στο συγκεκριμένο σημείο.

Αν και αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να εξακριβωθεί από τις έρευνες, φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.    

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 35 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανήλθε σε 35, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ. 

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των 22 νεκρών σίγουρα θα αυξηθεί «σημαντικά». 

Ο ιταλός υφυπουργός Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 22 και αναμένεται ότι θα αυξηθούν.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί σοβαρά. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Περίπου 80 μέτρα της οδογέφυρας Μοράντι κατέρρευσαν από ύψος περίπου 50 μέτρων σ' έναν  ποταμό, καθώς και σε σιδηρογραμμές και κτίρια. 

Η κατάρρευση σημειώθηκε γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια καταρρακτώδους βροχόπτωσης, ανακοινώθηκε από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν δεκάδες διασώστες να δραστηριοποιούνται γύρω από συντρίμμια φορτηγών και αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που έπεσαν στο κενό από ύψος 50 μέτρων. Στο σημείο έχουν καταφθάσει και ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. 

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. 

Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου -- βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.

Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. 
Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί. 

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης, την οποία περιέγραψε σαν «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Από το γραφείο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Γένοβα και θα παραμείνει εκεί αύριο. Η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα δήλωσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να παράσχει ανθρώπους και οχήματα για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης. 

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Atlantia, της εταιρείας διοδίων που εξασφαλίζει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, ανεστάλη αφού σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την είδηση για την κατάρρευση.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top