Η πριγκίπισσα του Ντουμπάι δραπέτευσε γιατί δεν άντεχε την καταπίεση

Φόβοι ότι είναι νεκρή

Η πριγκίπισσα Λατίφα

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την τύχη της πριγκίπισσας του Ντουμπάι, Λατίφα μπιν Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, η οποία δραπέτευσε πριν από τέσσερις μήνες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από τον έλεγχο του πατέρα της, κυβερνήτη του Ντουμπάι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.

Η πριγκίπισσα του Ντουμπάι

(Η πριγκίπισσα Λατίφα του Ντουμπάι που εξαφανίστηκε)

Η 32χρονη πριγκίπισσα επί μήνες σχεδίαζε την απόδρασή της με ένα πολυτελές γιοτ που άνηκε σε πρώην Γάλλο κατάσκοπο. 

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι ένοπλοι κομάντος έκαναν επιδρομή στο γιοτ όταν έφτασε σε διεθνή ύδατα, χτύπησαν το πλήρωμα και απήγαγαν την πριγκίπισσα. Από τότε κανείς δεν έχει νέα της. 

Η φίλη της πριγκίπισσας που τη βοήθησε να δραπετεύσει

(Η φίλη της πριγκίπισσας Λατίφα που την βοήθησε να δραπετεύσει)

Οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο η πριγκίπισσα Λατίφα εμφανίζεται να λέει ότι προσπάθησε αρχικά να δραπετεύσει το 2002, αλλά με εντολή του πατέρα της φυλακίστηκε και βασανίστηκε για περισσότερα από τρία χρόνια. 

«Ήταν ένας διαρκής βασανισμός. Ακόμη κι όταν δεν με χτυπούσαν, με βασάνιζαν. Ήμουν σε απομόνωση, μόνη τελείως με τον εαυτό μου, σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, χωρίς φώτα», λέει στο βίντεο.

Η ίδια υποστήριζε ότι αν δημοσιοποιούνταν το βίντεο θα κινδύνευε η ζωή της. 

«Πολύ σύντομα θα φύγω με κάποιον τρόπο και δεν είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα, αλλά είμαι 99% σίγουρη πως θα λειτουργήσει. Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, δεν είναι καλό – είτε είμαι νεκρή είτε σε μια πολύ, πολύ κακή κατάσταση», λέει στο βίντεο η πριγκίπισσα.

Το συγκεκριμένο βίντεο το έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Detained in Dubai». Η ιδρύτρια της οργάνωσης, Ράντα Στέρλινγκ δήλωσε στην εκπομπή «60 Minutes» ότι η πριγκίπισσα τηλεφώνησε όταν το γιοτ στο οποίο επέβαινε καταλήφθηκε από ενόπλους. 

«Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν ‘Βοηθήστε με, υπάρχουν άνθρωποι έξω... ακούω πυροβολισμούς. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με» είπε.

Ο Γάλλος πρώην πράκτορας που οργάνωσε το σχέδιο διαφυγής

(Ο Γάλλος πρώην πράκτορας που οργάνωσε το σχέδιο διαφυγής)

Στο ίδιο σκάφος βρισκόταν η καλύτερη φίλη της πριγκίπισσας Λατίφα, Τίινα Τζαουχιάνιεν,η οποία την είχε βοηθήσει να οργανώσει την απόδρασή της και τώρα είναι από τους λίγους μάρτυρες του περιστατικού. 

«Αυτοί οι κομάντος μου έλεγαν: “Κλείσε τα μάτια σου, αλλιώς θα σε πυροβολήσουμε αμέσως. Αυτή είναι η τελευταία σου ανάσα” . Η πριγκίπισσα κλωτσούσε και ούρλιαζε. Πάλευε για τη ζωή της», είπε. 

Περιέγραψε μάλιστα τη ζωή των πριγκιπισσών στο Ντουμπάι ως καταπιεστική, καθώς υπάρχει εκεί απαγόρευση κυκλοφορίας και συνεχώς νιώθουν ότι κινδυνεύουν. 

Μετά την αποτυχημένη απόδραση τόσο η Τζαουχιάνιεν, όσο και ο Γάλλος πρώην κατάσκοπος, Ερβέ Ζομπέρτ, ο οποίος βοήθησε, βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές στο Ντουμπάι. 

Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα η υπεύθυνη του Human Rights Watch Middle East, Σάρα Λι Γουίτσον, ζήτησε από τις αρχές να αποκαλύψουν πού βρίσκεται η πριγκίπισσα Λατίφα. 

«Οι αρχές των ΗΑΕ θα πρέπει αμέσως να αποκαλύψουν το πού βρίσκεται η Λατίφα, να επιβεβαιώσουν την κατάστασή της και να της επιτρέψουν την επαφή με τον έξω κόσμο. Αν κρατείται, θα πρέπει να της δοθούν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεξάρτητου δικαστή», τόνισε.

Πάντως κανείς από την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έχει δώσει καμία απάντηση για την τύχη της πριγκίπισσας, αν και ανεπίσημα διαρρέουν ότι βρίσκεται ασφαλής με την οικογένειά της. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top