Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Οι Ιταλοί λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές στην εξουσία

Τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία θα ορκιστεί σήμερα ανακοίνωσε ο καθηγητής Νομικής, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής του κυβερνητικού σχηματισμού στον οποίο επικρατούν οι λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρα.

Η σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι

Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι

Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία

Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο

Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι

Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Κόντε στις πρώτες δηλώσεις του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 16:00 την Παρασκευή τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) και η νέα κυβέρνηση θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε Βουλή και Γερουσία, όπου τα δύο κόμματα του συνασπισμού διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία, αλλά θα τους στηρίξουν οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας με αποχή.

Η ανησυχία στην ΕΕ από τις εξελίξεις στην Ιταλία είναι μεγάλη.

Ο ευρωσκεπτικιστής Πάολο Σαβόνα, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για το υπουργείο Οικονομικών, θα αναλάβει τελικά το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μετά το βέτο του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα, εξέλιξη που έχει κάνει τους Ευρωπαίους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, μιας και οι συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.

Επίσης έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν πάνω του οι Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι εκτός από αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο μεν πρώτος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, ο δε δεύτερος το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα μπορέσει να εφαρμόσει κάποιες από τις ακροδεξιές σκληροπυρηνικές πολιτικές του κόμματός του, της Λέγκας του Βορρά, όπως η επίσπευση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών.

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός ούτε καν στη χώρα του.

Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης και καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata, θεωρείται φιλοευρωπαϊστής, αλλά ισορροπημένος και σίγουρα όχι υπέρμαχος του Italexit.

«Δεν έχουν δίκιο όσοι ζητούν άνευ όρων αποχώρηση από το ευρώ ως πανάκεια για όλα τα δεινά, αλλά ούτε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όταν λέει ότι “το ευρώ είναι αμετάκλητο” αν δεν διασαφηνίσει τους όρους όρους και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιβίωσή του», είχε γράψει τον Μάρτιο του 2017 σε άρθρο του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

O Tρία διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ έχει καταγγείλει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ως ένδειξη αποτυχίας του ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top