Το τέλος της δυναστείας των Κάστρο! Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Κούβας

Miguel Diaz – Canel, το δεξί χέρι του Ραούλ Κάστρο πήρε το χρίσμα της διαδοχής

Το δεξί χέρι του Ραούλ Κάστρο, ο Miguel Diaz Canel είναι ο άνθρωπος που επέλεξε το κοινοβούλιο της Κούβας ως τον μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, βάζοντας έτσι τέλος στη μακρόχρονη δυναστεία των Κάστρο στο τιμόνι της Κούβας.

Ο Ραούλ Κάστρο ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2006 από τον αδελφό του Φιντέλ και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ασκεί την επιρροή του στη διακυβέρνηση της Κούβας ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την πρώτη γραμμή. Μάλιστα θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο το 2021.

Η Εθνοσυνέλευση της χώρας ψήφισε την Τετάρτη για την υποψηφιότητα του Diaz – Canel, όμως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται ανακοινωθούν και επίσημα σήμερα.

Ποιος είναι ο Miguel Diaz Canel

Ο Diaz – Canel ορίστηκε αντιπρόεδρος της Κούβας το 2013 και από τότε είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα δίπλα στον Ραούλ Κάστρο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια προετοιμάζεται μεθοδικά η ανέλιξή του στην εξουσία της χώρας, όμως ακόμα και πριν οριστεί αντιπρόεδρος είχε μια μακρά και πλούσια πολιτική καριέρα.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960, λίγο μετά από την ορκωμοσία του Φιντέλ Κάστρο ως πρωθυπουργός της Κούβας. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και όταν ήταν 20 χρονών άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, ως μέλος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σάντα Κλάρα.

Υπήρξε καθηγητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο και στα 33 του έγινε Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας.

Η μετά… Κάστρο εποχή

Η υποψηφιότητα του Diaz Canel για την προεδρία της Κούβας σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ο νέος πρόεδρος της χώρας διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του και δεν είχε γεννηθεί καν όταν ξεκίνησε η κουβανική επανάσταση.

Παρ’ όλ’ αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχίσει το μοντέλο διακυβέρνησης των Κάστρο, κάτι που αποδεικνύει και το μήνυμα της πολιτικής συνέχειας το οποίο υπογράμμισε ο Ραούλ Κάστρο κατά την ανακοίνωση της διαδοχής του.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι κυρίως οικονομικές. Θα πρέπει να χειριστεί ένα σύνθετο σύστημα διπλού νομίσματος και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι δε θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο πληθωρισμός.

Η τόνωση της ήδη στάσιμης οικονομίας θα είναι ένα ακόμα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν να δουν αν ο νέος πρόεδρος θα «ξεπαγώσει» τη χορήγηση αδειών σε νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα στήριξης της ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας στο νησί.

Αλλαγή ή μία από τα ίδια;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα ο Canel δε θα προωθήσει σαρωτικές αλλαγές, τουλάχιστον όχι όσο ο Ραούλ Κάστρο θα διατηρεί την πολιτική του επιρροή.

Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να είναι αργές και σταδιακές. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατάρρευσή της Βενεζουέλας, αλλά και να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις σχέσεις που θέλει να έχει με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως αυτό για το οποίο θα κριθεί από τους Κουβανούς είναι αν θα καταφέρει να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top