Τουρκοκύπριοι: «Θα κάνουμε κι εμείς γεωτρήσεις στην ΑΟΖ» - Υποστηρίζουν πως είναι «συνιδιοκτήτες»

«Είτε θα το κάνουμε μαζί είτε τα πράγματα θα σταματήσουν»

Τουρκοκύπριοι: Θα κάνουμε κι εμείς γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Τέλος δεν έχει το μπαράζ προκλήσεων της Άγκυρας με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Μερικές ημέρες μετά τις δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν που είπε ότι θα δοθεί εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Τούρκο Πρόεδρο σε οποιαδήποτε σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει, «χτύπησε» και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με πόλεμο στην ΑΟΖ της Κύπρου απειλεί σύμβουλος του Ερντογάν!

Με δηλώσεις του στο Reuters, ο Οζερσάι δήλωσε πως έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στην ΑΟΖ και ότι θα προχωρήσουν και σε γεωτρήσεις:

 

«Ή θα το κάνουμε μαζί- συζητώντας, συμφωνώντας και προχωρώντας μαζί- είτε τα πράγματα θα σταματήσουν, είτε εμείς θα κάνουμε το ίδιο πράγμα: θα ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση και τις γεωτρήσεις», δηλώνει στο πρακτορείο. 

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση, τόνισε ότι η διπλωματία είναι το πρώτο εργαλείο. «Σκοπεύουμε να ''παγώσουμε'' τα νερά, όχι να τα ''θερμάνουμε''. Για αυτό στο τελευταίο συμβάν δεν χρησιμοποιήσαμε ισχύ. Δεν κάναμε ούτε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρχε αποτροπή».

Παράλληλα, όταν του επισημάνθηκε πως  έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης μόνο σε περιοχές νότια του νησιού και όχι βόρεια, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό:

«Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Οχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top