Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους από την Κούβα λόγω επιθέσεων με ηχητικά κύματα

Περισσότεροι από 20 υπάλληλοι ανέφεραν προβλήματα υγείας -Νέα ενημέρωση: 22:24

Το 60% του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Αβάνα της Κούβας αποσύρουν οι ΗΠΑ, έπειτα από αναφορές για επιθέσεις με ηχητικά κύματα στο νησί.

Όπως μετέδωσε το BBC, σε απάντηση στις επιθέσεις, η Αμερική απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού, ενώ η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Κούβα, καθώς ορισμένες επιθέσεις έλαβαν χώρα σε ξενοδοχεία.

Να σημειώσουμε ότι περισσότεροι από 20 υπάλληλοι της πρεσβείας ανέφεραν προβλήματα υγείας, ενώ η Δημοκρατία της Κούβας αρνείται κάθε κρατική εμπλοκή στις επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ζήτημα του εάν η χώρα θα κλείσει την πρεσβεία της στην Κούβα «εξετάζεται».

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπιο εγκεφαλικό τραύμα μέχρι απώλεια ακοής, ζάλη και ναυτία.

Να αναφέρουμε τέλος, πως τουλάχιστον δύο Καναδοί αντιμετώπισαν παρόμοια συμπτώματα.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΒΑ

«Εκτιμάμε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι βιαστική και θα επιδράσει αρνητικά στις διμερείς σχέσεις» σχολίασε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, όπως μετέδωσε κουβανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Βιδάλ υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «η βούληση της Κούβας είναι να συνεχιστεί η ενεργής συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να μπορούμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία και την εμπλοκή των αμερικανικών αρχών».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «η κουβανική κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτήν την υπόθεση και σέβεται σχολαστικά τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη Συνθήκη της Βιέννης (…)» που αφορά «την προστασία της ακεραιότητας των υπαλλήλων ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι» στη νήσο, «χωρίς καμία εξαίρεση, όπως και των οικογενειών τους».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top