Ιταλία: Διώχνουν τους μετανάστες για λόγους δημόσιας ασφάλειας

Ξεπέρασαν τις 200 οι απελάσεις

Στην απέλαση δυο Μαροκινών και ενός Σύρου προχώρησαν οι ιταλικές αρχές για λόγους δημόσιας ασφάλειας, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Να σημειώσουμε, ότι υπό την «απειλή» του ISIS, έχουν απελαθεί απο την χώρα από τον Ιανουάριο του 2015, 202 μετανάστες.

Η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τυχόν επιθέσεις τζιχαντιστών, χρησιμοποιεί ένα από τα βασικά της μέτρα, που είναι οι υπουργικές εντολές απέλασης προσώπων που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια — κατά των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει έφεση ή άλλη προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Μεταξύ των τριών προσώπων που απελάθηκαν τελευταία βρισκόταν ένας 38χρονος Μαροκινός ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή, όπου είχε οδηγηθεί για πλημμελήματα.

Ο άνδρας, που χαρακτηριζόταν πρόσωπο «μέσης» επικινδυνότητας, θεωρήθηκε ύποπτος «υψηλού κινδύνου» όταν συνελήφθη να πανηγυρίζει μαζί με άλλους φυλακισμένους για την επίθεση με ένα φορτηγό στη Στοκχόλμη τον Απρίλιο, όταν σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Ο δεύτερος άνδρας ο οποίος απελάθηκε, ένας Σύρος, είχε ψεύτικη τυνησιακή ταυτότητα. Συνελήφθη το 2015 για συμμετοχή σε παράνομη μετανάστευση και οδηγήθηκε σε ένα κέντρο για αιτούντες άσυλο στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία.

Επέδειξε βίαιη συμπεριφορά απέναντι στο προσωπικό και άλλους αιτούντες άσυλο στο κέντρο. Επίσης εκδήλωσε ικανοποίηση για την επίθεση, τον Μάιο, σε ένα γήπεδο μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας της τραγουδίστριας Αριάνας Γκράντε στο Μάντσεστερ Αρένα στην Αγγλία, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Σύρος είχε καταφέρει να αποφύγει τις αρχές παρότι είχαν εκδοθεί δύο εντολές απέλασής του το 2011.

Ο τρίτος άνδρας που απελάθηκε είναι ένας Μαροκινός 31 ετών, ο οποίος φερόταν να εκφράζει συμπάθεια προς το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κάτι που συχνά συνδέεται με προβλήματα ψυχιατρικής φύσης. Υποβλήθηκε σε υποχρεωτική θεραπεία, πριν συλληφθεί διότι έκλεψε ένα μικρό λεωφορείο.

Οι διαταγές απέλασης εκτελέστηκαν και οι τρεις άνδρες βρίσκονται πλέον στις χώρες καταγωγής τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Η Ιταλία δέχεται συχνά απειλές από τους τζιχαντιστές του ΙΚ κι έχει αυξήσει το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας σε τουριστικά αξιοθέατα και δημόσιους χώρους.

Πάντως ιταλοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καμιά πληροφορία περί μιας άμεσα επικείμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση για τις απελάσεις καταγράφηκε μετά τη διπλή επίθεση στην Ισπανία, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 120.

Την ευθύνη για την διάπραξη των επιθέσεων αυτών ανέλαβε το ΙΚ.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top