Με πύραυλο αέρος αέρος θα χτυπούσαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου

Όσα αποκάλυψαν στις καταθέσεις τους Τούρκοι πιλότοι

Με πύραυλο αέρος αέρος θα χτυπούσαν οι πραξικοπηματίες

Με πύραυλο αέρος αέρος Sidewinder θα χτυπούσαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ επικαλούμενη τις καταθέσεις των πιλότων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πιλότοι ανέφεραν στην κατάθεσή τους πως όταν ακριβώς τα μεσάνυχτα τα δύο πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση Ακιντζί στην Άγκυρα εξοπλισμένα μόνο με πυραύλους αέρος αέρος, οι οποίοι χτυπούν στον αέρα αεροσκάφη δεν γνώριζαν ποιος είναι ο στόχος. 

Στις 00.17 πήραν εντολή από τον ασύρματο να χτυπήσουν “ένα μεγάλο αεροσκάφος που έχει το σήμα της τουρκικής προεδρίας”. Κι ενώ πορεύθηκαν προς την κατεύθυνση που τους δόθηκε λίγο αργότερα πήραν νέα διαταγή να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με την Χουριέτ όταν οι πιλότοι πήραν την διαταγή να επιστρέψουν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε βγει ζωντανά στο CNN Turk στις 00.24 και μιλούσε μέσω Face Time στη δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ καλώντας τον λαό να αντισταθεί. Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Ντάλαμαν στη 1.44 και έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 3.20.

Η εκτίμηση είναι ότι όταν τα δύο F16 απογειώθηκαν στις 00.00 με στόχο να εμποδίσουν το προεδρικό αεροσκάφος είχαν λάθος πληροφορία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απογειωθεί από το Ντάλαμαν. Μόλις είδαν ότι τελικά συνδέθηκε στον αέρα τους κάλεσαν να επιστρέψουν στη βάση τους. 

Πάντως σύμφωνα με τη Χουριέτ όταν ο εισαγγελέας ρώτησε τους πιλότους εάν η διαταγή που πήραν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες, η απάντηση που έδωσαν ήταν πως οι ίδιοι εκτελούν μόνο διαταγές. Σε ερώτηση του εισαγγελέα γιατί όταν κλήθηκαν να κάνουν χαμηλή πτήση πάνω από το προεδρικό ο ένας πιλότος είπε στον ασύρματο “το παράνομο παλάτι” αναφερόμενο στο προεδρικό, ο πιλότος απάντησε: “από ενθουσιασμό”.

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top