Μετανάστευση: Μήνας ρεκόρ των μετεγκαταστάσεων από Ιταλία και Ελλάδα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Μετανάστευση: Μήνας ρεκόρ των μετεγκαταστάσεων από Ιταλία

O στόχος για 2000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και 1000 από την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβρη παραμένει εφικτός, λέει ο Επίτροπος της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε σήμερα την 14η έκθεση για την μετεγκατάσταση και το προσφυγικό, μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος απέδωσε την επιτυχία στη πολιτική βούληση και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν θα αφήσει τα κράτη μέλη χωρίς πίεση για να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους. Καλεί δε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες και σημειώνει τις νομικές διαδικασίες που κίνησε σήμερα η Κομισιόν κατά της Τσεχίας της Πολωνίας και τη Ουγγαρίας για το ίδιο θέμα.

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και πραγματοποιούν τακτικά μεταφορές, αναφέρει για πρώτη φορά η Έκθεση όμως πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθεί ο ρυθμός μεταφορών από την Ιταλία, ιδίως λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην κεντρική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος ως προς τις επανεγκαταστάσεις. Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει νέα διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για την επανεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων ατόμων από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν, ενώ συνεχίζονται οι επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να αυξάνεται ο ρυθμός, με τον οποίο πραγματοποιούνται οι μετεγκαταστάσεις: από τον Νοέμβριο του 2016, οι μεταφορές ξεπερνούν τις 1.000 ανά μήνα, ενώ τον Ιούνιο του 2017 σημειώθηκε νέο μηνιαίο ρεκόρ με πάνω από 3.000 μεταφορές. Στις 24 Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός μετεγκαταστάσεων ανερχόταν σε 24.676 (16.803 από την Ελλάδα και 7.873 από την Ιταλία).

Περίπου 4.800 υποψήφιοι αναμένουν μετεγκατάσταση από την Ελλάδα — ο δε αριθμός τους αναμένεται να φτάσεις τις 6.800.

Η Ιταλία πρέπει επειγόντως να εντάξει στον μηχανισμό τα επιλέξιμα άτομα που αφίχθησαν το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Αυτό αφορά ιδίως 25.000 Ερυθραίους που αφίχθησαν στην Ιταλία από τις αρχές του 2016, εκ των οποίων μόλις 10.000 είναι καταγεγραμμένοι προς μετεγκατάσταση.

Σε ότι αφορά oρισμένα κράτη μέλη είναι κοντά στο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για μετεγκαταστάσεις: η Μάλτα, η Λετονία και η Νορβηγία — η οποία συμμετέχει στον μηχανισμό ως συνδεδεμένη χώρα Σένγκεν — έχουν όλες ολοκληρώσει τις μετεγκαταστάσεις που τους αναλογούν από την Ελλάδα.

Η Σουηδία, η οποία άρχισε τις μετεγκαταστάσεις μόλις τον Ιούνιο, έχει ήδη ολοκληρώσει το 60 % των μετεγκαταστάσεων που της αναλογούν. Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ανακοίνωση της Ισπανίας περί αύξησης της μηνιαίας ανάληψης δεσμεύσεων, όπως επίσης και για την ανακοίνωση της Γερμανίας περί επιτάχυνσης του ρυθμού μεταφορών.

Σε αναλυτική ανακοίνωση η Κομισιόν αναφέρει ότι η συνολική πρόοδος όσον αφορά στην επανεγκατάσταση εξακολουθεί να είναι θετική, δεδομένου ότι περίπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρία τέταρτα (17.179) εκ των 22.504 επανεγκαταστάσεων που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015.

Πολλά κράτη μέλη στα οποία αναλογούσε μεγάλος αριθμός επανεγκαταστάσεων έχουν ήδη εκπληρώσει ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να εκπληρώσουν τη δέσμευση για επανεγκατάσταση που ανέλαβαν δυνάμει των συμπερασμάτων του Ιουλίου του 2015.

Συνεπώς, οι περισσότερες προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στις επανεγκαταστάσεις βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, οι προσπάθειες για επανεγκατάσταση που καταβάλλονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μηχανισμού παραμένουν άνισες, διότι ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη επανεγκαταστήσει ούτε ένα άτομο.

Την ίδια ώρα οι επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία εξακολουθούν να αυξάνονται σταθερά. Από τις 14 Ιουνίου, ένας επιπλέον αριθμός 1.552 Σύριων προσφύγων επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία σε κράτη μέλη της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός των επανεγκαταστάσεων στο πλαίσιο της δήλωσης ανέρχεται σήμερα σε 7.806.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top