Ερντογάν προς Ισραήλ: Να αποφεύγονται πολιτικές που μπορεί να θέσουν την περιοχή σε νέο κλοιό φωτιάς

"Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που πρέπει να δίνει συμβουλές" του απαντούν

Ερντογάν προς Ισραήλ: Να αποφεύγονται πολιτικές που μπορε

«Αν θέλουμε να ζήσουμε μέσα σε ειρήνη, πρέπει κανείς να αποφεύγει πολιτικές που μπορεί να θέσουν την περιοχή σε ένα νέο κλοιό φωτιάς», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στο Ισραήλ.

Και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με ανακοίνωσή του καλώντας το Ισραήλ να συνετιστεί και αναφέρθηκε σε παράνομη κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χουσείν Μουφτούογλου, αναφέρεται ότι καταδικάζουν «τη γεμάτη αμετροέπεια ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ».

«Στην Παλαιστίνη της οθωμανικής περιόδου, όλες οι διαφορετικές θρησκείες ζούσαν για αιώνες μέσα σε ειρηνικό περιβάλλον και ήταν ελεύθερες να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Οι Εβραίοι γνωρίζουν καλά ότι κατά την οθωμανική περίοδο ήταν εκείνοι που απολάμβαναν μία απαράμιλλη ανοχή και αναμέναμε τη δέουσα εκτίμηση. Όπως και σήμερα, οι Εβραίοι στην Τουρκική Δημοκρατία απολαμβάνουν την προστασία του κράτους μας, όσον αφορά τη διαφύλαξη της πίστη τους και την ελευθερία άσκησης της λατρείας τους», αναφέρει. 

Προσθέτει, ακόμα, ότι «η συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ωφελεί στην εξασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στη λύση της παλαιστινο-ισραηλινής διαμάχης, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχή».

«Αποτελεί ευθύνη του Ισραήλ να συμπεριφερθεί μία ώρα αρχύτερα με λογική, να αποκαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς του Χαρέμ-ι-Σερίφ και να άρει όλα τα εμπόδια που αφορούν στην ελευθερία της λατρείας» καταλήγει.

Νετανιάχου: Έχει ενδιαφέρον τι θα πει ο Ερντογάν στους Τουρκοκύπριους και τους Κούρδους

«Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι θα πει ο Ερντογάν στους κατοίκους της Βόρειας Κύπρου ή τους Κούρδους», δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου, απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να δώσει συμβουλές στο Ισραήλ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού.

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top