ΣΚΟΠΙΑ: Είμαστε πολύ ευέλικτοι στο θέμα της ονομασίας

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ονομασία Σκοπίων εξελίξεις

Οι καλές διεθνοτικές σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, σύμφωνα με το σημερινό Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Σκοπίων, το οποίο διεξήχθη το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Η πλευρά των Σκοπίων κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την Κομισιόν να επαναφέρει την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων "άνευ όρων", αν η χώρα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Το Συμβούλιο κράτησε για τρεις περίπου ώρες και σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φ.Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γ.Χαν, η νέα δυναμική για τις μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα είναι θετική, όμως χρειάζεται επάρκεια και προσοχή. Ειδικά, ο Επίτροπος Χαν, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη - που είχαν πληγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι - ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας ειδικών της ΕΕ, που θα εποπτεύσουν τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές.

Για το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν από την πλευρά των Σκοπίων, o Yπουργός Οικονομικών, Νικόλα Δημητρόφ και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Μπόγιαν Οσμάνι.

Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός ζήτησαν, τηρουμένων των προϋποθέσεων από την πλευρά της χώρας τους να αποκατασταθεί από την πλευρά της Κομισιόν η εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν ως πρόταση "άνευ όρων".

Σε ότι αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Νικόλα Δημητρόφ δήλωσε πως πρόσφατα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών: "πήγα και επισκέφθηκα την Αθήνα και εκεί έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ.Κοτζιά στα τέλη Αυγούστου στα Σκόπια".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αφού αναγνώρισε και αυτός ότι πρέπει να υπάρξουν πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια, παρουσίασε ένα πλάνο το οποίο ονομάζει "πλάνο 3-6-9" και το οποίο προβλέπει μέτρα και δράση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (δηλαδή μέχρι τις τοπικές εκλογές) μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή ως το τέλος χρόνου) και δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τα Σκόπια "αν φέρουμε αποτελέσματ,α τότε αναμένουμε και την ΕΕ να φέρει αποτελέσματα - δηλαδή να μας δώσει χωρίς όρους πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων", είπε ο Οσμάνι.

Από την πλευρά του ο Γιοχάνες Χαν, ο αρμόδιος Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι αν και εφόσον τα Σκόπια κάνουν σημαντικές προόδους που πρέπει να καταγραφούν, τότε η Κομισιόν θα εκδώσει μια ενδιάμεση έκθεση, όπου ενδεχομένως θα περιέχει και προτάσεις.

Τόσο ο Επίτροπος, όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων συμφώνησαν πως το ζήτημα της ονομασίας και τα υπόλοιπα ζητήματα καλής γειτονίας θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο.

"Είμαστε πολύ ευέλικτοι" είπε ο Ν.Δημητρόφ, συμπληρώνοντας "υπάρχει αισιοδοξία". Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σημείωσε: "Δεν μπορούμε να έχουμε λύση μέσα σε μια νύχτα". "Δεν είχαμε διαπραγματεύσεις για 4 5 χρόνια, συνεπώς πρέπει να γίνουν σταδιακά βήματα", ανέφερε.

"Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν φοβάται τις διαπραγματεύσεις, όμως δεν πρέπει να διαπραγματευτεί και με φόβο. Είτε θα πετύχουμε όλοι μαζί, είτε θα χάσουμε όλοι μαζί - αυτό πρέπει να θυμάστε για τα Βαλκάνια", τόνισε ο Υπουργός.

"Δεν μπορούνε να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και όπως λέει και ο Ν.Κοτζιάς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ιστορία να είναι φυλακή, αλλά δάσκαλος", είπε.

"Πρέπει να σας πω", είπε ο Ν.Δημητρόφ, "το όνομα FYROM έχει σχέση με τη χώρα μου, όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ - τόσο λίγο με εκφράζει προσωπικά".

"Μείναμε στον προθάλαμο αναμονής για πάρα πολύ καιρό, εξαιτίας του αδιεξόδου στο θέμα του ονόματος", είπε ο Ν.Δημητρόφ. "Είναι σαν μια παρτίδα σκακιού, δεν μπορώ από την αρχή να πω τι θα γίνει", σημείωσε. "Η αναμονή στον προθάλαμο μας έκανε πιο αμυντικούς, δεν βοήθησε στο να δημιουργηθεί θετικό κλίμα. Είμαστε τώρα στο στάδιο της επίλυσης. Δεν μπορούμε να έχουμε όμως λύση, αν ο ένας αισθάνεται ηττημένος. Και οι δύο χώρες πρέπει επιδιώξουν προσέγγιση, να κάνουμε τα σωστά βήματα την σωστή στιγμή", κατέληξε ο Υπουργός.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top