Γερμανία: Αποζημίωση σε 50.000 άντρες που καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλία με βάση ναζιστικό νόμο

Στο ίδιο κλίμα η Αγγλία και η Ουαλία

Γερμανία: Αποζημίωση σε 50.000 άντρες που καταδικάστηκαν

Η Γερμανία αποφάσισε να αποζημιώσει περίπου 50.000 άντρες που καταδικάστηκαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, με βάση έναν παλιό ναζιστικού νόμου, που ίσχυε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1872 μέχρι το 1994 (δηλαδή επί 122 χρόνια), το άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα της Γερμανίας, τιμωρούσε με φυλάκιση «τις παρά φύση σεξουαλικές πράξεις είτε μεταξύ ανδρών είτε μεταξύ ανδρών και ζώων». Η ναζιστική κυβέρνηση τροποποίησε το άρθρο αυτό το 1935, επιβάλλοντας ακόμα 10 χρόνια καταναγκαστικών έργων στους καταδικασθέντες.

Κατά τη διάρκεια του Γ΄ Ράιχ, καταδικάστηκαν πάνω από 42.000 άνδρες. Πολλοί από αυτούς στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το άρθρο 175, ωστόσο, εξακολουθούσε να ισχύει και μετά το τέλος του πολέμου για πολλές δεκαετίες, ενώ καταδικάστηκαν άλλοι περίπου 50.000 άντρες. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο της το 2016, έγραψε ότι «τους κυνηγούσαν, τους έδιωχναν από τη δουλειά τους, ανέκριναν τους συναδέλφους τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους».

Το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της Γερμανίας και προβλέπει αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε καταχρηστική καταδίκη κι άλλα 1.500 ευρώ για κάθε έτος φυλάκισης. Επίσης, η κυβέρνηση θα διαθέσει 500.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει ένα ίδρυμα που θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη αυτού του γεγονότος.

Λίγους μήνες πριν, η Αγγλία και η Ουαλία προέβησαν σε ανακοίνωση παρόμοιου νόμου, με τη διαφορά ότι ο νόμος αυτός αφορά την αποκατάσταση του ονόματος ανθρώπων που δεν είναι πια στη ζωή. Μόνο η Σκωτία θα αποκαταστήσει και τους εν ζωή.

Ο 74χρονος Φρίντριχ Σμέλινγκ κρατάει κρυμμένα μέσα του τα σημάδια από την κάθειρξη 7,5 χρόνων που επιβλήθηκαν στον σύντροφό του. Μάλιστα, δεν τον ξαναείδε έκτοτε. «Το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος σήμαινε ότι βρισκόταν με το ένα πόδι στη φυλακή» περιγράφει ο ίδιος.

Ο επίσης 74χρονος «Χάιντς Σμιτ» (ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για να προφυλάξει την πρώην σύζυγο και τα παιδιά του) δήλωσε ότι «φοβόμουν συνεχώς, σε μια εποχή που θα έπρεπε να ζω τη σεξουαλικότητά μου», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Σμιτ καταδικάστηκε στα 19 του, ενώ αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του μετά τα 40 του χρόνια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top