ALERT: Σαρωτική νίκη Μακρόν με 355-425 έδρες-Τι δείχνει το exit poll των γαλλικών εκλογών

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας από 355 έως 425 έδρες βάσει του exit poll -σε σύνολο 577 εδρών-, εξασφαλίζει το κόμμα La Republique En Marche (LREM) του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» λαμβάνει 125 έδρες, το κεντροαριστεροό Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η «Ανυπότακτη Γαλλία» 30 και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» 8 έδρες

ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ Η.. ΑΠΟΧΗ-ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΡΙΞΑΝ ΑΚΥΡΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Το 57% έως 58% εκτιμάται ότι έφτασε η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Ο Μπενζαμίν Γκριβό, εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν, αναγνώρισε έμμεσα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ιστορική παλίρροια:

«Εχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία...» δήλωσε στο κανάλι TF1.

Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του:

«Η προεκλογική μας εκστρατείας μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.

H Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν:

«Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top