Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι για το Μάτι - «Ντροπή σας», φώναζαν οι συγγενείς

Αθώοι Δούρου, Ψινάκης και ακόμα 13 κατηγορούμενοι - Αυτή είναι η απόφαση

Πέντε μόνο ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι / SKAI 

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη έδωσε σήμερα την απάντηση στο «τις πταίει» για την ασύλληπτη τραγωδία με τους 104 νεκρούς. Έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη φωτιά και 15 αθωώθηκαν. Η απόφαση προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων. 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανακοίνωσε το πρωί την απόφασή του για τους 21 κατηγορούμενους, τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, η τότε περιφερειάρχης Αττικής και οι τότε δήμαρχοι των δήμων που έπληξε η φωτιά, που μετά από εισαγγελική έρευνα βρέθηκαν στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά που άφησε πίσω της οδύνη και καταστροφή. 

Δίκη Μάτι: Ενοχή 9 και απαλλαγή 12 κατηγορούμενων ζήτησε ο εισαγγελέας

Δίκη Μάτι: Ένοχοι έξι από τους κατηγορούμενους για τη φωτιά 

Ένοχοι κρίθηκαν οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός
  • Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
  • Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
  • Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Αθώα κρίθηκαν, επίσης, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης.

Αθωθώθηκαν ακόμα οι Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης

Μάτι: «Υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε αριθμό θυμάτων παγκοσμίως»

Δίκη Μάτι: Οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων για την απόφαση

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλακη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!», άρχισε να φωνάζει συγγενής θύματος της φονικής πυρκαγιάς που πήγε μπροστά στο εδώλιο. 

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε μία συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος. 

Οι δικαστές μετά από μία διαδικασία στο ακροατήριο που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο αξιολόγησαν το χιλιάδων σελίδων υλικό, τις δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων, κάποιες από αυτές συγκλονιστικές, τις θέσεις των ειδικών για κρίσιμα ζητήματα, τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση και τις θέσεις των συνηγόρων. Στις διασκέψεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης, οι δικαστές εξέτασαν, όλα τα δεδομένα και κάθε πτυχή της υπόθεσης σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο κρίνεται η «η φονική φωτιά στο Μάτι», ώστε σήμερα να ανακοινώσουν την κρίση τους για τα πρόσωπα που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Το δικαστήριο μελέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη και το νομικό σκεπτικό που ανέπτυξε για κάθε κατηγορούμενο και τις διατάξεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του και το πεδίο δράσης του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top