Ημιμόνιμο μανικιούρ: «Δυνητικά καρκινογόνο το φως από τα φουρνάκια νυχιών»

Πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το φουρνάκι νυχιών 

Όλα όσα είπε ο Αλέξανδρος Κατούλης, καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας και διευθυντής της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά έρευνα του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνια, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ασφάλεια της χρήσης συσκευών στεγνώματος βερνικιού νυχιών.

Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους «φουρνάκια νυχιών», τα οποία εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία UV, προκειμένου να στεγνώσουν και να σκληρύνουν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μανικιούρ και πεντικιούρ με τζελ.  

μανικιούρ

Έρευνες έχουν δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο τα νύχια όσο και τα χέρια ακτινοβολούνται έως και 10 λεπτά με στεγνωτήρα νυχιών UV ανά συνεδρία- Φωτογραφία unsplash 

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί συνδυασμοί ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, η χρήση των συσκευών αυτών μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει μεταλλάξεις, όμοιες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν ότι η χρήση αυτών των συσκευών εκπομπής UV για μία μόνο συνεδρία 20 λεπτών οδήγησε σε «θάνατο των κυττάρων» σε ποσοστό 20%- 30%, ενώ τρεις διαδοχικές εκθέσεις των 20 λεπτών, προκάλεσαν τον «θάνατο» των εκτεθειμένων κυττάρων, σε ποσοστό 65% και 70%.

μανικιούρ
Τα «φουρνάκια νυχιών» εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία UV, προκειμένου να στεγνώσουν και να σκληρύνουν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μανικιούρ/ Φωτογραφία unsplash

«Το φουρνάκι εκπέμπει σε μικρό βαθμό UV Α, αλλά κυρίως ορατό φως, το οποίο δεν είναι τόσο επικίνδυνο ως προς την καρκινογένεση. Ωστόσο, αν και θεωρούσαν (οι μελετητές) ότι αυτό το φως ήταν εντελώς ακίνδυνο, στο πειραματικό μοντέλο των ποντικιών φάνηκε ότι προκαλεί μεταλλάξεις, που είναι ουσιαστικά η απαρχή της καρκινογένεσης. 

Φαίνεται, λοιπόνκ στη συγκεκριμένη έρευνα ότι δεν είναι αθώο αυτό το φως, το οποίο χρησιμοποιείται στις συγκεκριμένες τεχνικές φροντίδας των νυχιών. Δηλαδή, ενώ είναι στην ουσία ένας συνδυασμός υπεριώδους ακτινοβολίας και ορατού φωτός αυτή η ακτινοβολία βρέθηκε σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα σε ποντίκια ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεταλλάξεις και μέσω αυτών καρκινογένεση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι καρκινογόνο αυτό το φως, αλλά ότι είναι δυνητικά καρκινογόνο», εξήγησε στο star.gr ο Αλέξανδρος Κατούλης, καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας και διευθυντής της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Glazed Tips: Το νέο γαλλικό μανικιούρ που έχει γίνει ήδη viral

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι η έρευνα κρούει ένα καμπανάκι κινδύνου ως προς τη σωστή χρήση και όχι κατάχρηση, αυτών των συσκευών.

«Σίγουρα δε θα πρέπει να πανικοβληθούμε. Ο κίνδυνος είναι περισσότερο θεωρητικός και χρειάζονται ασφαλώς περισσότερες μελέτες για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα», είπε. 

πεντικιούρ

Φαίνεται λοιπόν στη συγκεκριμένη έρευνα ότι δεν είναι αθώο αυτό το φως, το οποίο χρησιμοποιείται στις συγκεκριμένες τεχνικές φροντίδας των νυχιών  -φωτ unsplash

Ημιμόνιμο μανικιούρ: Πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το φουρνάκι νυχιών 

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Κατούλης εκτίμησε ότι η φυσιολογική χρήση των συσκευών αυτών, συνδέεται περισσότερο με την αθροιστική έννοια.

«Δηλαδή δεν μπορεί να αισθάνεται κανένας ασφαλής όταν για πάρα πολλά χρόνια, κάθε μήνα εκτίθεται σε αυτό το φως. Η δόση που λαμβάνει κάνεις είναι μικρή, οπότε μόνο σε μακροχρόνια βάση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ενδεχομένως, σε μακροχρόνιο επίπεδο θα μπορούσε η χρήση των συσκευών αυτών να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποια άτομα που για κάποιον λόγο κάνουν πολύ συχνά χρήση τους και όχι σε όσους κάνουν μία λελογισμένη χρήση», είπε.

Όλα όσα είπε ο Αλέξανδρος Κατούλης, καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας και διευθυντής της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

«Η πρόοδος συνεχώς μας εκθέτει σε καινούργια πράγματα και θα πρέπει να τα βλέπουμε πάντα με μία επιφυλακτικότητα και πότε όμως με πανικό», ανέφερε ο Αλέξανδρος Κατούλης 

Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι επαγγελματίες του χώρου

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνουν εδώ και χρόνια μέτρα προστασίας κατά της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα «φουρνάκια νυχιών», όπως σημείωσε στο star.gr η Νούνη Πασχαλίνα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποδολογίας & Αισθητικής Άκρων.

«Είναι μία ακτινοβολία πάρα πολύ σύντομη. Πριν ακόμη δημοσιευθεί αυτή η έρευνα, εδώ και 20 χρόνια, χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα στα άκρα.

Όλα όσα είπε η Νούνη Πασχαλίνα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποδολογίας & Αισθητικής Άκρων.


Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει και κάποια γαντάκια τα οποία φορούν οι πελάτισσες σε όλο χέρι, που ωστόσο, αφήνουν τα νύχια τους εξω. Είναι προστατευτικά, περισσότερο για την πάνω πλευρά του χεριού. Τα χρησιμοποιούμε προληπτικά. Δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα στα άκρα μέχρι στιγμής, στον χώρο μας».

προστατευτικά γάντια για την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα φουρνάκια νυχιών

Προστατευτικά γάντια για την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα φουρνάκια νυχιών

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται στο σολάριουμ

Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Κατούλης, αναφέρθηκε και στις συσκευές σολάριουμ, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία καρκινογενέσεων. 

«Οι συσκευές σολάριουμ έχει βρεθεί ότι αυξάνουν κατά οκτώ φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Δε σημαίνει ότι όποιος κάνει σολάριουμ θα πάθει καρκίνο. Η διαφορά είναι ότι στο σολάριουμ, η υπεριώδης ακτινοβολία έρχεται να αθροιστεί σε μία δόση υπεριώδους ακτινοβολίας που δεχόμαστε έτσι κι αλλιώς στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, την εργασία μας, τις δραστηριότητες αναψυχής.

Πεντικιούρ στο σπίτι βήμα-βήμα

Επομένως, δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Στο σολάριουμ, επειδή χρησιμοποιείται κυρίως UV A, χαμηλής ενέργειας υπεριώδης ακτινοβολία, είχε υποτεθεί ότι ενδεχομένως να είναι λιγότερο επικίνδυνο. Ωστόσο, και πρακτικά αλλά και από τις πειραματικές μελέτες και τα επιδημιολογικά δεδομένα έχει φανεί ότι και αυτή η ακτινοβολία, αν και λιγότερο επικίνδυνη από την UV B, εξακολουθεί να έχει εκτός από τη δυνατότητα της φωτογήρανσης, και τη δυνατότητα της καρκινογένεσης», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top