Τι είναι το σύνδρομο «Post-Covid» που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά

Πάνω από 11.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους τον τελευταίο μήνα

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για τα εμβόλια (26/7)

Πολλά είναι τα κρούσματα που έχουν βρεθεί σε παιδιά και εφήβους την τελευταία περίοδο. Συγκεκριμένα, σε διάστημα ενός μήνα 11.493 παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό.

Pfizer και Moderna ξεκίνησαν δοκιμές εμβολίων σε παιδιά 5 - 11 ετών

Τον προηγούμενο μήνα, νόσησαν με κορωνοϊό μόλις 4.027 παιδιά, αριθμός που δείχνει τη μεγάλη αύξηση περιστατικών σε μικρό διάστημα. Αυτή η αύξηση αποτελεί έναν από τους λόγους που η Επιτροπή Εμβολιασμών είπε το «ναι» στον εμβολιασμό ατόμων από 12 έως 15 ετών. 

Αρκετά κρούσμαρα εξάλλου έχουν βρεθεί και σε κατασκηνώσεις, σε πολλές περιοχές της χώρας όπως η Αττική, η Καβάλα και η Χαλκιδική.

Κορωνοϊός: «Μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους»

«Από την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία την παιδική και την εφηβική. Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν, αποτελούν μία πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει», ανέφερε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι είναι το σύνδρομο«Post-Covid» ή «Long-Covid»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά περνούν ήπια τη νόσο έως και ασυμπτωματικά, ενώ μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η κατάστασή τους προκαλεί ανησυχία.

Ωστόσο, δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εμφάνισης ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, «το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο», όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Το σύνδρομο είναι γνωστό ως «Post-Covid» ή «Long-Covid» και αφορά συμπτώματα που αφήνει στον ασθενή ο κορωνοϊός μετά τη νόσηση. Τα συμπτώματα αυτά που παραμένουν μήνες μετά τη λοίμωξη (ακόμα και 12 μήνες), βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας.

Για την πρόληψη αυτών των συνεπειών, οι εταιρίες Pfizer και Moderna έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top