Εμβολιασμοί: Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Βήμα βήμα η διαδικασία των ραντεβού για τους άνω των 85

Η ενημέρωση για την πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών και χθες άνοιξε η πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους. 

Εμβόλιο για κορωνοϊό και εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; -Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τέσσερις τρόπους:

  • Μέσω γραπτού μηνύματος
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ
  • Μέσω της πλατφόρμας  emvolio.gov.gr

Προϋπόθεση για να κλείσει κάποιος ραντεβού μέσω SMS είναι να έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση. 

Πιερρακάκης: Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για το εμβόλιο

Επίσης στα ΚΕΠ μπορεί να προσέλθει για να κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό και τρίτο πρόσωπο, όπως θα πρέπει να έχει μαζί του υπεύθυνη δήλωση, να γνωρίζει το ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερόμενου και τον αριθμό της αστυνομικής τους ταυτότητας ή να έχει μαζί του φωτοτυπία τους. 

Moderna: Ξεκινά σήμερα η διανομή του εμβολίου της στις χώρες της Ε.Ε

Τρίτο πρόσωπο μπορεί να κλείσει το ραντεβού για λογαριασμό άλλου και στα φαρμακεία, αλλά και μέσω της ειδικής πλατφόρμας. 

Εμβόλιο: Πώς γίνεται ο προγραμματισμός του ραντεβού

Όσοι επιλέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr θα επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που τους εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. 

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 85 ετών

Κατόπιν στην οθόνη του υπολογιστή τους εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη περιοχή και οι ώρες με τα ραντεβού που είναι διαθέσιμα.

Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν τη ζώνη ώρας που τους εξυπηρετεί και επαναλαμβάνουν τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού, με το σύστημα να επιτρέπει την επιλογή ημερομηνίας στην ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων. 

Κορωνοϊός: Η ΕΕ εξασφάλισε άλλα 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Αφού κλείσουν και τα δύο ραντεβού κάνουν τον τελικό έλεγχο και τα επιβεβαιώνουν οριστικά. Εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης με όλα τα στοιχεία του εμβολιασμού, τον κωδικό κι ένα QR Code. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει είτε να τυπώσουν τη σελίδα αυτή, είτε να σημειώσουν κάπου τον κωδικό εμβολιασμού. 

Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνει στο ραντεβού και εμβολιάζεται.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών. 

Εμβολιασμός: Χρήσιμες οδηγίες για το ραντεβού για το εμβόλιο

Αν κάποιος είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. 

Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον.

Αν δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού μέσα σε 72 ώρες το χάνει. 

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Εμβόλιο: Πώς αλλάζουμε το ραντεβού

Αν κάποιος επιθυμεί να αλλάξει το ραντεβού του μπορεί να το κάνει με τον ίδιο τρόπο, όπως το έκλεισε – μέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ και μέσω του emvolio.gov.gr. Η αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Εμβόλιο: Φαρμακεία και ΚΕΠ

Για να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα με τον κωδικό που λαμβάνουν και την ταυτότητά τους πηγαίνουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Μητσοτάκης: Από τις 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού 

Εμβόλιο: Τι γίνεται αν δεν αναγνωρίζεται το ΑΜΚΑ κάποιου στο σύστημα

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). 

Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Μετά την εξέταση του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Πόσα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι δόσεις αυτές αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο -11 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά και σε πολλά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου. Ως αύριο ολοκληρώνονται οι παραδόσεις σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας, ενώ κανονικά προχωρά και ο εμβολιασμός εργαζομένων και φιλοξενουμένων σε κλειστές δομές.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, και τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας.

Κορωνοϊός: Mix&Match μεταξύ των εμβολίων – Είναι ασφαλές;

Η ΕΕ διαπραγματεύθηκε με τις εταιρίες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της. 

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36% των ποσοτήτων. Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα, να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν.

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει από Pfizer -BioNTech, 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου, 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις, σύνολο 1.348.425 δόσεις. Όπως είπε, αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις.

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της Astra Zeneca εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν, 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Ακομα, μετά την έγκριση της Moderna, αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι240.000 δόσεις. 

«Εάν ασυμπτωματικός κάνει το εμβόλιο μπορεί να εμφανίσει υπεραντίδραση»

Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν και οι δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, εντός Ιανουαρίου όπως αναμένεται. Η πρώτη παράδοση θα είναι εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες. 

Αναμένεται επίσης η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση.