Τα τρία καυτά ζητήματα για τις Πανελλαδικές του 2020

Το υπ.Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε βελτιωτικές λύσεις

Πανελλαδικές

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Παιδείας είναι η επίλυση των δυσλειτουργιών του νέου συστήματος Πανελλαδικών λόγω της αυξημένης ύλης, των ανεπιστημιακών τμημάτων δύο ταχυτήτων που έχει θεσπίσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αλλά και των αλλαγών στον τρόπο εξέτασης στις Πανελλαδικές.

Πώς θα γίνουν οι διορισμοί των αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών

Το υπουργείο καλείται να διαχειριστεί τρία καυτά ζητήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. 

Τις επόμενες μέρες η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να προχωρήσει σε βελτιωτικές λύσεις:

1.    Εξεταστέα ύλη Γ’ Λυκείου: Μαθητές και καθηγητές αντιδρούν με τη νέα «φορτωμένη» εξεταστέα ύλη που δημοσιοποίησε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Αρχαία, Χημεία, Πληροφορική (ΑΕΠΠ) και Νεοελληνική Γλώσσα είναι μερικά από τα μαθήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ύλη, ενώ οι καθηγητές των υπολοίπων μαθημάτων κάνουν λόγο για «κοπτοραπτικές» στην ύλη που έγιναν με προχειρότητα και σε καμία περίπτωση, έπειτα από προσεκτική μελέτη.

Η Νίκη Κεραμέως έχει ήδη ανακοινώσει τη μείωση της ύλης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τα χρονικά περιθώρια, βέβαια, είναι ιδιαίτερα στενά και οι μαθητές που παρακολουθούν θερινά μαθήματα σε φροντιστήρια δεν έχουν γνώση για το ποια κεφάλαια θα πρέπει να διδαχθούν.

2.    Συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας: Από την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα συνεξετάζονται στην Έκθεση και τη Λογοτεχνία. Πρόκειται για το μοναδικό μάθημα που είναι κοινό και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους υποψηφίους. Η δημοσιοποίηση από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, της εξεταστέας ύλης προκάλεσε πανικό, καθώς προβλέπει τη διδασκαλία της ύλης όλων των βιβλίων Λογοτεχνίας των τάξεων του Λυκείου.

3.    Διαχωρισμός τμημάτων σε δύο κατηγορίες: Το μεγαλύτερο θέμα των ερχόμενων πανελλαδικών εξετάσεων είναι ο διαχωρισμός τους σε πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις (κόκκινα) και σε τμήματα που η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη μόνο με το απολυτήριο Λυκείου (πράσινα). Το κόκκινο χρώμα θα δίνεται στα τμήματα που θα έχουν μεγάλη μεγαλύτερη ζήτηση, στα οποία οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το πράσινο χρώμα, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα δίνεται στα τμήματα με τη μικρότερη ζήτηση, στα οποία, αναλόγως κάθε χρονιά,  θα επιτρέπεται στους υποψηφίους να εισαχθούν ελεύθερα μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου.

Το σύστημα αυτό είχε δεχθεί σφοδρή αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τους καθηγητές και τους συνδικαλιστές. Η νέα ηγεσία εξετάζει λύσεις ώστε να δει τι θα κάνει με τα πράσινα τμήματα, με στόχο να μην αιφνιδιάσει τους μαθητές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top