Νέα έρευνα για τη vegan δίαιτα - Πώς βοηθά στην απώλεια κιλών

Ο Έλληνας ερευνητής μιλά στο star.gr για τα οφέλη της "χορτοφαγίας"

διαβητης χορτοφαγια

Το τελευταίο διάστημα δύο νέες λέξεις έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητά μας: Veganism και χορτοφαγία. Μπορεί να σας «ακούγονται» το ίδιο, στην πραγματικότητα όμως βιγκανισμός και χορτοφαγία, με τη στενή έννοια της λέξης, δεν είναι το ίδιο. Μία vegan δίαιτα περιλαμβάνει πολλά παραπάνω από μαρούλια και ντομάτες.

Από αθλητές, μέχρι γνωστούς celebrities, μέχρι και κάποιον... φίλο μας, όλο και περισσότερους ακούμε να απαρνούνται τη «σαρκική» απόλαυση και να γίνονται... vegans.

Κι ενώ πολλοί μπορεί να το θεωρήσουν ως ένα ακόμα trend που ήρθε και θα περάσει, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «British Medical Journal» και την οποία υπογράφει ο Έλληνας ερευνητής Τάσος Τουμπανάκης, έρχεται να δώσει περισσότερα κίνητρα, προκειμένου να «πειραματιστεί» κανείς με τη vegan διατροφή.

Τα οφέλη της πολλά: Εκτός από την απώλεια βάρους, βοηθά ουσιαστικά τόσο τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όσο κι εκείνους που απλά θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Βάση της είναι «η υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, σπόρων, ξηρών καρπών και προϊόντων ολικής αλέσεως και η ελάχιστη ή μηδενική κατανάλωση ζωικών προϊόντων (π.χ. κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά)», εξηγεί στο star.gr ο Τάσος Τουμπανάκης, ερευνητής στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει μεγάλη διαφορά από τη Μεσογειακή διατροφή που όλοι αγαπάμε: «Άνω του 93% της Μεσογειακής διατροφής αποτελείται από μη ζωικά προϊόντα. Επομένως, η διατροφή που όλοι μας αγαπάμε να αναφέρουμε ως Μεσογειακή έχει ως βάση της τη χορτοφαγία».
 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗΣ (VEGAN) ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
 

  • Βασικό της πλεονέκτημα είναι η απώλεια βάρους. Στις δίαιτες αυτές δεν υπάρχει περιορισμός μερίδων
  • Η διατροφή αυτή δυνητικά βελτιώνει την υγεία της πλειοψηφίας των ατόμων
  • Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Βοηθά στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου
  • Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
  • Σε συνδυασμό με συχνή άσκηση, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει ακόμα πιο ορατά κι άμεσα οφέλη στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
  • Εκτός από τον διαβήτη τύπου 2, είναι βοηθητική και για άλλες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Δρα προστατευτικά ως προς την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και μη κορεσμένα λιπαρά οξέα
     

ΠΟΙΑ Η ΑΙΤΙΑ, ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2014 ο αριθμός των ενηλίκων με διαβήτη ήταν περίπου 422 εκατομμύρια, με το 90% να έχουν Διαβήτη Τύπου 2.

«Τα πιο κοινά συμπτώματά του μπορεί να είναι η αυξημένη αίσθηση δίψας, συχνή ούρηση, κόπωση, απώλεια βάρους, αυξημένο αίσθημα πείνας και περιφερική νευροπάθεια. Οι άνθρωποι που νοσούν από ΔΤ2 έχουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση διάφορων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και του ακρωτηριασμό των κάτω άκρων. Η παχυσαρκία είναι κύριο αίτιο της ασθένειας», εξηγεί στο star.gr ο Έλληνας ερευνητής.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Η δίαιτα αυτή δεν απευθύνεται μόνο σε όσους πάσχουν από διαβήτη, αλλά σε όλους. «Μπορεί να έχει αποτελέσματα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς τίποτα από τα δύο δε δρα περιοριστικά», εξηγεί ο κ. Τουμπανάκης.

Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να την ακολουθήσει κανείς. Κάθε αρχή και δύσκολη άλλωστε.

Όπως λέει ο Έλληνας ερευνητής: «Η χορτοφαγία είναι διατροφική επιλογή, ενώ ο βιγκανισμός είναι μια πιο πολυσύνθετη έννοια και φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής και θεώρησης του κόσμου και δεν περιορίζεται στη διατροφή».

ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

«Αυτό που συμβουλεύουμε εμείς τον κόσμο δεν είναι να γίνουν σε μια νύχτα χορτοφάγοι, καθώς γνωρίζουμε όλες τις δυσκολίες της συγκεκριμένης αλλαγής, τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Θα συμβουλεύαμε τον κόσμο να αυξήσει τις ποσότητες λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και γενικότερα όσο γίνεται ανεπεξέργαστων προϊόντων στη διατροφή του και να περιορίσει, όσο γίνεται, την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και ειδικά των επεξεργασμένων. Ακόμα και μια μικρή αύξηση από τη μία και μια μικρή μείωση από την άλλη, μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην πορεία της υγείας μας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top