Τελιγιορίδου: "Ανάγκη να περιοριστεί το εργαλείο της βιτζότρατας"

Η βιτζότρατα χαλάει την Ποσειδωνία, κόβει το φύκι το χόρτο της θάλασσας

Τα πλέον αρμόδια πρόσωπα ζητούν δραστική μείωση του καταστροφικού εργαλείου της Βιτζότρατας. Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλώντας στο Star τόνισε την ανάγκη να περιοριστεί, ώστε να προστατευθεί ο πλούτος των θαλασσών μας:

«Το εργαλείο αυτό πρέπει να έχει έναν περιορισμό στην χρήση του. Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η χρήση του».

Η υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης  φέρνει  ως παράδειγμα για τον περιορισμό του καταστροφικού εργαλείου της Βιτζότρατας την Ισπανία. Μια χώρα  που σχεδόν το κατάργησε λόγω της επιβάρυνσης  στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Στην Ισπανία είναι ακόμη πιο αυστηρά τα μέτρα  όπου επιτρέπεται  η χρήση αυτού του σκάφους για τρεις μήνες  μόνο σε 13 σκάφη και για ένα είδος μόνο.

Αντιθέτως στην χώρα μας αυτή την στιγμή υπάρχουν 167 βιτζότρατες  που ψαρεύουν  6 μήνες και  αφανίζουν  μεγάλη ποικιλία ψαριών. 

«Η βιτζότρατα χαλάει την Ποσειδωνία  κόβει το φύκι το χόρτο της θάλασσας  που πάει και αφήνει τα αυγά το ψάρι και εκεί καταστρέφει όλο το γιαλό ότι καλύτερο υπάρχει. Κλείνει τα θολά της σφυρίδας τις τρύπες», λέει παράκτιος αλιέας. 

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος στο εργαλείο αυτό ώστε να μην κινδυνεύει το ιχθυαπόθεμα στις ελληνικές θάλασσες», είπε η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Όλες οι αποφάσεις, ακόμη και αν είναι επώδυνες θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Αρμόδιο όμως για να τεκμηριώσει επιστημονικά τις αποφάσεις είναι  στην Ελλάδα, μόνο το ΕΛΚΕΘΕ. Ποιος εγγυάται ότι οι μετρήσεις θα είναι αξιόπιστες αφού η υπηρεσία υποφέρει από έλλειψη κονδυλίων;

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top