ΜΑΥΡΟ ή ΦΩΣ; Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Κρίνεται (εκτός απροόπτου) η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

ΜΑΥΡΟ ή ΦΩΣ; Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

​Τα βλέμματα όλων είναι απόψε στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που συνεδριάζει προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Με μεγάλη αγωνία άμεσα εργαζόμενοι (τουλάχιστον 2000 άνθρωποι), αλλά και έμμεσα συνεργαζόμενοι (τουλάχιστον 2500 άνθρωποι) με τα κανάλια που δεν πήραν άδεια περιμένουν την απόφαση που θα κρίνει το μέλλον των οικογενειών τους, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια πολυετή οικονομική κρίση. Η απόφαση αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί απόψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας δεν έγινε ψηφοφορία ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα, κάτι που «πιθανότατα» θα γίνει σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης είπε πως «δικαστικές πηγές λένε ότι την Τετάρτη θα έχουμε την ετυμηγορία του ΣτΕ σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εκτός απροόπτου! Οι δικαστές έχουν ήδη μπει στην ουσία της υπόθεσης. Στην προηγούμενη διάσκεψη υπήρξαν και οι τοποθετήσεις των συμβούλων της Επικρατείας, ενώ με τοποθετήσεις θα ξεκινήσει την Τετάρτη η διαδικασία. Στην συνέχεια εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ψηφοφορίες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ουσίας που απασχολούν το δικαστήριο».

Όπως αποσαφήνισε ο Παναγιώτης Στάθης, «δύο είναι τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν οι δικαστές. Το πρώτο έχει να κάνει με την παράκαμψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τις αρμοδιότητες του οποίου αφαίρεσε ο νόμος Παππά και τις εκχώρησε στον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας. Θυμίζουμε ότι υπάρχει νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου με δύο αποφάσεις στην υπόθεση της ΕΡΤ που έλεγε ότι το μόνο αρμόδιο βάσει του Συντάγματος για να ρυθμίζει τα ραδιοτηλεοπτικά είναι το ΕΣΡ. Κατά συνέπεια οι δικαστές ίσως να πατήσουν και πάνω σε αυτό… Και το δεύτερο, είναι το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Εκεί με βάση το κοινοτικό δίκαιο, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό είναι πεπατημένη ενδεχομένως ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, κοιμούνται και ξυπνούν με τον εφιάλτη της ανεργίας και την αγωνία για το αύριο το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους. Για να μην μιλήσουμε για άλλους τόσους και πλέον εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ��μμεσες σχέσεις με τα τηλεοπτικά προγράμματα (σίριαλ, παραγωγές). Παράλληλα, η έκθεση-κόλαφος του ΣΕΒ για τα έσοδα ύψους 1,7 δις που θα χάσει το κράτος σε περίπτωση που πέσει "μαύρο" στα κανάλια καταδεικνύει το μέγεθος της τεράστιας ζημιάς, που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την ήδη βεβαρυμμένη ελληνική οικονομία.

Δείτε επίσης:

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ θα χάσει το κράτος, αν η κυβέρνηση ρίξει μαύρο στα κανάλια-ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ δήλωση Κρέτσου: «Δεσμευτική η απόφαση του ΣτΕ αλλά όχι απαραίτητα και σεβαστή»

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ κατά του νόμου Παππά από προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top