Με λουκέτο κινδυνεύουν 1.365 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Φιλοξενούνται περισσότερα από 35.000 παιδιά

Με λουκέτο κινδυνεύουν 1.365 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

​Όταν παίρνεις 800 ευρώ μισθό το μήνα δεν μπορείς δώσεις τα 400 για να στείλεις το παιδί σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό είπε ο κύριος Σπύρος στην κάμερα του Star. Αυτή τη στιγμή όμως κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο 1.365 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της χώρας - κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα - στους οποίους φιλοξενούνται περισσότερα από 35.000 παιδιά.

Πρόκειται για πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν την περίοδο 2001-2003 από το υπουργείο Υγείας στους δήμους και λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με βάση το ΦΕΚ της ίδρυσής τους. Ωστόσο πολλοί από αυτούς δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές αφού λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια και αρχικά προορίζονταν για άλλες χρήσεις.

Το υπουργείο εσωτερικών είχε δώσει παράταση στην νόμιμη λειτουργία τους όμως η προθεσμία αυτή λήγει το τέλος του 15. Για να αδειοδοτηθούν εκ νέου θα πρέπει να πληρούν όλες τις ειδικές προδιαγραφές, χωρίς όμως να δίνονται χρήματα για την ανακατασκευή τους.

Αυτό που φαίνεται όμως να απασχολεί περισσότερο τους δήμους είναι η χρηματοδότηση των παιδικών την επόμενη σχολική χρονιά. Όπως υποστηρίζουν θα είναι πολύ μικρότερη από ότι φέτος και πολλά παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων το σχολικό έτος 2014-2015 έλαβαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των οποίων κατάφεραν να φιλοξενήσουν δωρεάν 85.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς της χώρας, ενώ είχαν συνολικά 111.000 αιτήσεις. Την επόμενη σχολική όμως με χρηματοδότηση όπως υποστηρίζουν κομμένη τουλάχιστον κατά το ήμισυ θα καταφέρουν να φιλοξενήσουν μόλις 45.000 παιδιά, με ένα σύνολο αιτήσεων που αναμένεται να ξεπεράσει τις 120.000.

Η αυτοδιοίκηση κρούει των κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που απειλούνται να βρεθούν του χρόνου εκτός παιδικών σταθμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top